Çevre Danışmanlık, Çevre Danışmanlık Firmaları, Çevre Danışmanlığı, Çevre Danışmanlık Şirketleri, Aık Yönetimi, ÇED – Çevresel Etki Değerlendirmesi, Toprak Kirliliği Tespiti, Toprak Kirliliği, Kirli Toprak Temizlenmesi, Baca Gazı Filtre Sistemleri, Çevre Görevlisi Danışmanlığı, Çevre Mühendisliği, Çevresel Planlama, Çevresel Risk Analizi, Endüstriyel Atık Yönetimi, Endüstriyel Kazalar Risk Çalışmaları, Endüstriyel Kazalar, Toz Filtre Sistemleri, Karbon Ayak İzi ve Sürdürülebilirlik, Madencilik Danışmanlığı

ABECE Çevre Danışmanlığı | Çevre Danışmanlık,  Çevre İzni, Toprak Kirliliği, ÇED

Depozito İade Sistemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Depozito İade Sistemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Depozito İade Sistemi

Depozito sistemi nedir, neyi amaçlamaktadır?

Üretimi piyasaya süren tarafından yapılmış ve ekonomik değeri olan ürünlerin (Ambalajların ve geri dönüşüm değeri olan ürünlerin) ekonomiye kazandırılması için iade yöntemiyle geri toplanarak, geri dönüşümde değerlendirilmesi ve öncelikle gerek plastik sanayine gerekse tekstil sanayine hammadde tedariki için uygulanan bir sistemdir.

Bu sistemden istenilen verimin alınması için önemli stratejik noktalar nelerdir?

Stratejik noktalar, uyum, sistemin kurgulanması, yönetimi:

• İlk adım olarak Bakanlık nezdinde bürokratik hazırlıkların sistem lehine aşama aşama hazırlanması, tamamlanması ve kurgulanması (mevzuatlar, süreç yönetimi, yönetecek uzmanlar, yetkilerin dağıtılması gibi).

• Piyasaya süren ayağının mevzuatlara uyumu için, kayıtsız piyasaya sürenlerin kayda geçirilmesi ve üretim verilerinin toplanması, geri dönüşüme katkılarının araştırılması, sisteme uymaları için gerekli bilgilendirmelerin yapılması, anlatılması.

• Belediyelerin TAT’ları kanalıyla toplanmaya çalışılan ambalaj atıklarının, yeni sistemde nasıl toplanabileceğinin araştırılması ve toplama sisteminin şekillendirmesi.

• Perakendecilerin sisteme uyum ayağının gerçekleşebilmesi için teknoloji boyutunun araştırılarak, toplama alt yapısının tespiti, ortaya konulması ve uygulanması için harekete geçilmesinin sağlanması.

• Sanayi Bakanlığı ile teknolojik araştırmaların yapılarak en iyilerinin ve örneklerinin tespitinin yaptırılarak kurumlar arası görüşlerin alınması.

• Sanayi ve Ticaret Odaları ile görüşmeler yaparak destek alınmalı.

• Üniversiteler ve teknokentlerle sistemin teknik servis, sistemin yönetilmesi için eğitimler, vb destekleri alınması.

• STK’lar ile (çevre ve eğitim dernekleri ile) toplum bilincinin yaygınlaştırılması çalışmaları için destek alınması.

Yazının devamı için tıklayın

Kaynak: http://www.suvecevre.com/edergi/19/135/40/index.html

Çevre danışmanlık, Toprak Kirliliği, ÇED, Atık Yönetimi, Baca Gazı Filtre veya
Çevresel Planlamaya mı ihtiyacınız var ?

Hemen Sizi Arayalım