Çevre Danışmanlık, Çevre Danışmanlık Firmaları, Çevre Danışmanlığı, Çevre Danışmanlık Şirketleri, Aık Yönetimi, ÇED – Çevresel Etki Değerlendirmesi, Toprak Kirliliği Tespiti, Toprak Kirliliği, Kirli Toprak Temizlenmesi, Baca Gazı Filtre Sistemleri, Çevre Görevlisi Danışmanlığı, Çevre Mühendisliği, Çevresel Planlama, Çevresel Risk Analizi, Endüstriyel Atık Yönetimi, Endüstriyel Kazalar Risk Çalışmaları, Endüstriyel Kazalar, Toz Filtre Sistemleri, Karbon Ayak İzi ve Sürdürülebilirlik, Madencilik Danışmanlığı

ABECE Çevre Danışmanlığı | Çevre Danışmanlık,  Çevre İzni, Toprak Kirliliği, ÇED

Balinanın Midesinden Çıkanlar Herkesi Şok Etti

Balinanın Midesinden ÇıkanlarBalinanın Midesinden Çıkanlar Herkesi Şok Etti

Norveç’in Bergen kenti yakınlarında Sotra Adası’nda karaya vuran balinanın midesinden 30 plastik torba ile çok miktarda plastik madde çıktı. Kurtarma ekiplerinin karaya vuran balinayı birçok kez denize yönlendirme gayretlerine karşın, balina her seferinde tekrar karaya vurdu. Balinanın Midesinden Çıkanlar Herkesi Şok Etti.

Çevre örgütleri olaya tepki göstererek ülkede ve küresel olarak her gün artan denizlerdeki plastik atıklara karşı önlem alınmasını, plastik kullanımının yasaklanmasını istediler. Karaya vuran balinanın yayınlanan görüntüleri Norveç İklim ve Çevre Bakanı VidarHelgesen’in de tepki göstermesine neden oldu. Helgesen Norveç televizyon kanalı NRK’ya “Balinanın midesinde bulunanlar denizlerdeki üzücü durumu açık olarak ortaya koyuyor. Plastik atıklar muhtemelen dünyanın en hızlı büyüyen çevre sorunu. Bu tam bir deniz canavarı ve bununla savaşmalıyız” diye konuştu.

Balinanın karaya vurma nedenini araştıran grupta bulunan Bergen Üniversitesi zoologlarından TerjeLislevand balinanın midesinde hiçbir yiyecek bulamadıklarını, bağırsakların tümüyle besinden mahrum olduğunu tespit ettiklerini belirterek, “Balina muhtemelen plastikleri yiyecek sanarak yuttu. Plastiklerin sindirim sistemini tıkaması sonucu duyduğu acıdan dolayı da karaya vurdu” diye konuştu.

Balinanın midesinden çıkan plastik atıkların üzerindeki etiketlerin Norveç, Danimarka ve İngiltere’yi işaret ettiği, arasında şekerleme kağıtları, yiyecek paketleri, çöp torbaları bulunduğu belirtildi. Birleşmiş Milletler çevre raporlarına göre dünya denizlerine her yıl sekiz milyon ton plastik atık karışıyor. Norveç İklim ve Çevre Bakanı VidarHelgesen dünyada en çok plastik atığa Çin ve Endonezya’nın neden olduğunu, sorunun uluslararası bir sorun olduğunu belirterek, Norveç hükümetinin bahar aylarında plastiğin yasaklanmasını da içeren yeni bir ‘plastik atık stratejisi’ belirleyeceğini söyledi.

Çevre danışmanlık, Toprak Kirliliği, ÇED, Atık Yönetimi, Baca Gazı Filtre veya
Çevresel Planlamaya mı ihtiyacınız var ?

Hemen Sizi Arayalım