Çevre görevlisi danışmanlığı; esasen Çevre Mühendisliği biliminin uzmanlık alanlarından bir tanesidir. Dünyamızın doğal kaynaklarının sınırlı olduğu bilgisinden hareketle gerek hizmet sektöründe gerekse de üretim sektörlerinde yer alan işletmelerin çevre üzerinde olumsuz etkilerini minimize etmek ve işletmelerin çevreye duyarlı bir şekilde faaliyet göstermelerini sağlamak amacıyla profesyonellerden destek alınmasıdır.
10.09.2014 tarih ve 29115 sayılı Resmi Gazete’de (23.02.2023 tarih ve 32113 Sayılı Değişiklik) yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2 listesinde yer alan tesisler/firmalar yaptıkları faaliyetlerine göre denetime tabi firmalar olup çevre görevlisi çalıştırmak veya Çevre Danışmanlık Hizmeti almak zorundadırlar.
İşletmelerin alması gereken Geçici Faaliyet Belgesi, İzin ve Lisans Belgeleri gibi belgeler Çevre Görevlisi Danışmanlığı kapsamında alınmaktadır.
ABECE Çevre olarak 14 yıllık birikimimizle ilk yetkilendirilen firmalardan biri olarak sektöre katkı sağlamakta, hizmet verdiğimiz kurum ve kuruluşların çevresel uyum performanslarını en üst noktaya taşımaktayız.
Söz konusu profesyonel hizmet verecek çevre şirketlerinin bu hizmeti yerine getirirken T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 01.11.2022 tarih ve 32000 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik” kapsamında yetkilendirilmesi gerekmektedir.
01.11.2022 tarih ve 32000 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik 7. Madde, 3. Fıkra” gereğince Çevre Danışmanlık firmasının yükümlülükleri aşağıdaki gibidir;
a) Birinci fıkrada yer alan iş ve işlemlerin yerine getirilmesini sağlamak.
b) Personelin günde bir işletmeden fazla olmayacak şekilde çevre yönetimi hizmeti vermesini sağlamak.
c) Koordinatörlerin en fazla sekiz iş gününe eşdeğer işletmeye çevre yönetimi hizmeti vermesini sağlamak.
ç) Personelin, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-1 listesinde yer alan işletmelerin her biri için ayda en az iki iş günü, EK-2 listesinde yer alan işletmelerin her biri için ayda en az bir iş günü olmak üzere, ayda en fazla 16 iş gününe eşdeğer işletmeye hizmet vermesini sağlamak.
d) Personelin izin veya rapor alması halinde, bu personel üzerindeki Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-1 veya EK-2 listelerinde yer alan işletmelere 16 iş gününü aşmayacak şekilde diğer personel tarafından çevre yönetimi hizmeti verilmesini sağlamak veya bu işletmeler için ilave personel istihdam etmek.
e) Personelin, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-1 veya EK-2 listelerinde yer almayan işletmeler için (ç) bendinde belirtilen hizmet sürelerinin dışındaki bir iş gününde, günde bir işletmeye hizmet vermesini sağlamak.
f) Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-1 listesine giren işletmelere çevre yönetimi hizmeti verecek personelin çevre ile ilgili en az üç yıl ve üzeri mesleki tecrübeye sahip olmasını sağlamak.
g) İşletmeler ile sözleşmenin yapıldığı veya sona erdiği veya feshedildiği tarihten itibaren bu durumu en geç 30 gün içinde sistem üzerinden bildirmek.
ğ) Personelin hizmet vereceği işletmelere yapacağı ziyaret günlerini gösteren aylık çalışma takvimini, bir önceki ayın yirminci günü ile son günü arasında sistem üzerinden hazırlamak ve gerektiğinde o ay için hazırlanan çalışma takvimindeki ziyaret günleri ile ilgili ileriye dönük değişikliğe ilişkin güncelleme yapmak.
h) Çevre yönetimi hizmeti verdiği işletmeler için hazırlamak zorunda olduğu bilgi, belge ve raporların aslını işletmede, bir örneğini elektronik veya fizikî olarak firmada en az beş yıl süreyle muhafaza etmek.
ı) Personelin firmada işe başlaması veya işten ayrılması durumunda 30 gün içinde gerekli değişikliği sistem üzerinden yapmak.
i) 6 ncı maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen personel ile ilgili asgari şartların sağlanamaması hâlinde 30 gün içinde bu şartları sağlamak.
j) Firmaların devredilmesi veya ortaklarının değişmesi halinde, bu durumu değişikliğin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayımlandığı tarihten itibaren 30 gün içinde sistem üzerinden bildirmek.
k) Firmanın unvan veya adres değişikliği halinde, değişikliğin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayımlandığı tarihten itibaren 30 gün içinde yeterlik belgesi başvurusu yapmak.
l) Kendisi ile aynı vergi numarasına sahip işletmelere çevre yönetimi hizmeti vermemek.
m) Çevre yönetimi hizmeti verilen işletmelerin çevre mevzuatı uyarınca yaptırmakla yükümlü oldukları ölçüm ve analiz hizmetlerini, firmanın Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde adı bulunan kişiler veya firma personeli tarafından kurulan laboratuvarlara yaptırmamak.
n) Firmanın ve çevre yönetimi hizmeti verdiği işletmelerin iletişim adreslerinde yapılan değişiklikleri 30 gün içinde sistem üzerinden güncel hale getirmek.
o) Firmanın resmi yazışmalarda kullanılmak üzere Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresini temin etmek, firmanın faaliyetlerinin yer aldığı ve tanıtımının yapıldığı internet sitesini hazırlamak.
ö) Personelin Bakanlık tarafından yapılacak veya yaptırılacak, çevre mevzuatı ile ilgili eğitim, toplantı ve benzeri bilgilendirici faaliyetlere katılımını sağlamak.
p) İşletmeler ile yapılan sözleşmeleri 17 nci madde kapsamında Bakanlığın belirleyeceği asgari fiyat tarifesi üzerinden yapmak ve sözleşmede belirtilen fiyatın sağlandığına dair faturanın numarasını ve tarihini bir sonraki ay için hazırlanan aylık faaliyet raporuna yazmak, yetkili makam tarafından denetimlerde talep edilmesi halinde faturayı sunmak.