Sıfır Atık Nedir?
Sıfır Atık, “Zero Waste” adıyla uluslararası bir proje olarak bilinmektedir. İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.
Sıfır atık yönetmeliği 30289 sayı ve 12 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelikte sıfır atık çalışmalarını amacı, kapsamı ve dayanakları yer almaktadır. Ayrıca bu bağlamda Bakanlığın, İl Müdürlüklerinin, mülki idare amirlerinin, mahalli idare amirlerinin görev, yetki ve sorumlulukları da detaylıca belirtilmektedir.
Sıfır Atık Danışmanlığı
Sıfır Atık Uygulamasıyla atıkların, bertarafa gönderilen miktarının azaltılması, yeniden kullanımı, geri kazanımı ve kaynakların verimli kullanımı hedeflenmektedir. Nüfus artışıyla birlikte, doğal kaynaklar üzerindeki baskının azaltılması ve çevresel kirliliğin önlenmesi için gerekli katkıyı tüm ülkelerin sağlaması, yaşanabilir bir dünya için gerekliliktir.
Sıfır Atık Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasında “Sıfır atık yönetim sistemini kurmakla yükümlü olanlar ile sistemi gönüllü olarak kurmak isteyenler, sıfır atık yönetim sisteminin kurulması ve geliştirilmesinin sağlanması için danışmanlık hizmeti alabilirler. EK4 doğrultusunda Bakanlıkça belirlenen puanlama kriterleri kapsamında platin belge almak isteyenlerin danışmanlık hizmetini almaları zorunludur.
Bu yönetmelikle, Mahalli idareler (Belediyeler, İl Özel İdareleri vb.) ve yönetmeliğin Ek-1 listesinde tanımlanan Bina ve yerleşkeler için, sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasına, izlenmesine, sıfır atık belgesi düzenlenmesine ilişkin genel ilke ve esaslar belirlenmiştir.
Sıfır Atık Belgesi Nedir?
Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında, Mahalli idareler, Ek-1 listesinde tanımlanan Bina ve Yerleşkeler ve gönüllülük esasına dayalı Sıfır Atık Sistemini kuranlara, Bakanlık tarafından verilen belgeye “Sıfır Atık Belgesi” denir.
Kimler Sıfır Atık Belgesi Almakla Yükümlüdür?
Mahalli idareler (Büyükşehir belediyeleri, büyükşehir ilçe belediyeleri, il, ilçe ve belde belediyeleri, belediye birlikleri ve il özel idareleri) ve Ek- 1 listesinde yer alan bina ve yerleşkeler Sıfır Atık Sistemini kurmak ve sıfır atık belgesini almakla yükümlüdür.
Ek- 1 listesinde yer alan bina ve yerleşkeler;
- Kamu Kurum ve Kuruluşlar,
- OSB’ler ve Sanayi Tesisleri,
- Havalimanları, Terminaller, Limanlar,
- AVM, İş Merkezi ve Ticari Plazalar,
- Eğitim Kurumları ve Yurtlar,
- Sağlık Kuruluşları,
- Konaklama Tesisleri, Siteler,
- Akaryakıt İstasyonları ve Dinlenme Tesisleri,
- Zincir Marketler
Sıfır Atık Belgesi Nasıl Alınır?
Firma, kurum ve kuruluşların sıfır atık sistemi kurumunun ardından “Sıfır Atık Temel Seviye Belgesi” için Sıfır Atık Bilgi Sistemi üzerinden başvuru yapılır. Sistem üzerinden gerekli belge ve fotoğraflar yüklenir. İl Müdürlüğü tarafından başvuru otuz takvim günü içerisinde değerlendirilir. Gerekli görülmesi halinde yerinde incelemede bulunulur. Bilgi ve belgelerin
eksikliği bulunmadığı tespit edilen yerlere Temel Seviyede Sıfır Atık Belgesi düzenlenir.
Sıfır Atık Sistemi
Kurulumu Aşamalar
Odak Noktalarının
Belirlenmesi
Kurumdaki sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasından, etkin ve verimli bir şekilde uygulanmasından, izlenmesinden, bilgi akışının sağlanmasından, raporlama yapılmasından sorumlu olacak kişiler belirlenir. Bunlar sıfır atık yönetimini sağlayacak ekibin başında olacak kişilerdir.
Mevcut Durum
Tespiti
Sıfır Atık Yönetim Sistemini kurumunuzda uygularken, öncelikle atıklar konusunda ne durumda olduğunuzu belirlemeniz, mevcut durumunuzu analiz etmeniz, ilerlerken size kolaylık sağlayacaktır.
Planlama
Bu aşamada, mevcut durum esas alınarak kuruma özgü termin planı hazırlanır.
İhtiyaçların
Belirlenmesi & Temin
Sıfır Atık Sistemi kurumda uygulanırken, kurumdaki her birim dikkate alınarak (ofisler, yemekhane, revir gibi) ihtiyaç duyulacak tüm ekipmanlar belirlenir, listelenir ve uygulamaya geçilmeden önce temin edilir.
Eğitim &
Bilinçlendirme
Ekipmanların temini tamamlandıktan sonra, uygulamaya geçilmeden önce hedef kitlelere yönelik uygulamalı eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapılır.
Uygulama
Temin edilen biriktirme ekipmanları personellerin kolayca ulaşabileceği noktalara, uygun aralıklarla yerleştirilir.
Ekipmanlara göre tasarlanmış bilgilendirme afişleri, ekipmanların üstüne, kolayca görülebilecek şekilde asılır.
Biriktirme ekipmanı ve tanıtım materyallerinde renk skalasına dikkat edilmelidir
Raporlama
Bu aşamada uygulamanın etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla çalışma ekibi tarafından izleme yapılır ve varsa uygulamanın aksayan yönleri, eksiklikler veya geliştirilecek taraflar tespit edilir, önlemler alınır.
ABECE Çevre olarak 14 yıllık tecrübemiz ve bilgi birikimimizle kurum/kuruluşlara Sıfır Atık Danışmanlık hizmeti vermekten gurur duymaktayız.
Hizmet verdiğimiz firmalardaki kazanımlar kısaca;
- Atık oluşumu minimuma indirgeniyor
- .Oluşan atıklar yeni yöntemlerle ve yüksek kaliteli olarak geri dönüştürülüyor.
- Operasyonel verimlilik artarken maliyetler azalıyor.
- Yeşil ekonomi için temiz üretim teknikleri elde ediliyor ve çevresel riskler azalıyor.
- Toplumsal farkındalık artıyor ve tüketiciler de daha sorumluluk sahibi oluyor.
- Yeni çağa uygun, global ölçekte rekabetçi ve itibar gören bir kurumsal kimlik oluşuyor.
- Sürdürülebilir iş modelleri alanında yeni örnekler teşkil ederek yeşil işler geliştiriliyor.
- Her açıdan tasarruflu, dijital ve sürdürülebilir atık yönetimi çözümleri hayata geçerek döngüsel ekonomiye katkı veriyor.