Bitcoin doğaya zarar veriyor! Mother Jones’ta Emily Atkin imzası ile yayınlan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Deniz Menteşeoğlu çevirisi ile paylaşmaktayız.
Tek bir Bitcoin işlemi, bir ailenin bir haftada harcadığı kadar enerji gerektiriyor.
Emily ATKIN
(Bu metnin orijinali “New Republic”te yayımlanış olup, burada “Climate Desk (İklim Masası)” ortak çalıması olarak yer almaktadır.)
Geçen haftalarda, Wall Street Journal’ de “Bitcoin şu an dünyadaki en sıcak para birimi ancak kimse onu kullanmıyor” yorumu yapıldı. Bir gün öncesinde, bu dijital para biriminin değeri hızla 10.000 Dolar’a yükselmiş, hatta 11.000 Dolar’ı da geçmişti. (EN-Şu an daha da yüksek) Ne var ki Bitcoin’in değerine rağmen, çevrimiçi faaliyet göstermeyen, geleneksel yapıdaki iş yerleri, bunu bir ödeme metodu olarak kabul etmekte acele etmiyor. Öyle ki kimi gözlemciler, herkesin duyduğu ama çoğunluğun tam olarak anlayamadığı bu yenilikçi teknoloji ürünü kripto-para biriminin geleneksel para biriminin yerini alacağı konusunda şüpheli. Bitcoin yatırımcısı Alex Compton, “Journal”e yaptığı açıklamada, “Bitcoin’in bir para birimi olacağını düşünmüyorum” diyor. “Eğer insanlar onu para birimi olarak kullanmaya başlarsa, yatırım değerini kaybedecektir.”
Öte yandan, kimse Bitcoin kullanmasa dahi, hepimiz onun için bedel ödüyoruz. “Dijikonomist” olarak da bilinen Bitcoin analisti Alex de Vries, Bitcoin’in yükselişinin, onun için harcanan tahmini yıllık enerji miktarında da artışa neden olduğuna dikkati çekiyor. Kasım ayında Bitcoin’in harcaması öngörülen yıllık enerji miktarı 25 Terawatt – saat iken bu, geçen hafta (EN-Aralık 2017 başı) 30 Terawatt-saate yükseldi. Vox’tan Umair Irfan, bunun Fas’ta, tüm ülkenin enerji tüketimine, 19 Avrupa ülkesinin enerji tüketimlerinden daha fazla bir enerjiye ve ABD’deki toplam enerji talebinin Yüzde 0,7’sine, yani 2,8 milyon ABD’li ailenin enerji ihtiyacına denk düştüğüne işaret ediyor. (Üstelik geçtiğimiz Pazartesi itibariyle Bitcoin için harcanan enerji miktarı 32 Terawatt- saate yükseldi.) Sadece tek bir işlem bile, bir ailenin bir haftalık ihtiyacı kadar enerji gerektirirken, günde yaklaşık 300.000 işlem yapılıyor. Bu enerji ihtiyacı sıklıkla fosil yakıt gerektiren enerji kaynaklarından sağlandığından, hava ve su kirleniyor, sera gazı salınımı ile iklim değişikliğine de sebebiyet veriliyor.
Diğer bir deyişle, Bitcoin, atmosferin ısınmasına katkıda bulunurken karşılığında gerçek anlamda hiçbir sosyal fayda sağlamıyor. Bazı Bitcoin destekçileri, bunun sonuçta ana akım bir para birimine dönüşeceğini ve sistemin temelindeki kripto- yönetim biçiminin de sonuçta doğaya faydalı olacağını savunuyorlar. Ancak Bitcoin pazarı dengesiz ve geleceği belirsiz. Diğer yandan, gezegenimizin yaşanabilir halde kalmasını istiyorsak, karbon salınımının tavan yapması ve daha sonra hızlı bir şekilde düşmesi için yalnızca 32 yılımız kaldı. Bitcoin için harcanacak zamanımız ve kaynağımız yok.
Nakit paranın aksine, Bitcoin bastırılamıyor ya da insan eliyle üretilemiyor; yalnızca dijital formda var olabiliyor. Bir tane Bitcoin üretmek için bir bilgisayarın Bitcoin Ağı’na bağlanması ve karmaşık bir matematik problemini çözmesi, yani “Bitcoin madenciliği” olarak bilinen işlemi gerçekleştirmesi gerekiyor. Ancak “madenden çıkartılabilecek” Bitcoin sayısı sınırlı; kesin bir rakam vermek gerekirse 21 Milyon. Çıkartılan Bitcoin sayısı arttıkça arta kalanlar için gereken matematik problemi de zorlaşıyor. Yani, her bir yeni Bitcoin için bilgisayarların daha çok çalışması, daha çok bilgi işlemesi gerekiyor. (Madenden çıkartılan bir Bitcoin, daha sonra online olarak alınıp satılabiliyor.)
Başlarda standart bir kişisel bilgisayar Bitcoin çıkartmak için yeterli olurken, şimdi, matematik problemleri fazlaca kompleks olduğundan, “Application Spesific Integrated Circuit (ASIC)” adı verilen özel bir donanım gerekiyor. Bu “maden” makinaları büyük, hızlıca ısınıyor ve bunları kullanan insanlar ister Bitcoin çıkartma şirketleri ister birlikte çalışan Bitcoin heveslileri olsun, oldukça çok enerji harcıyorlar. Kimi zaman Bitcoin madenciliği yapan şirketler ya da organizasyonlar bu makinalardan binlercesiyle doldurdukları pahalı depolarda çalışıyorlar. 2015’te Vice, bu ASIC makinaları için ayda 80.000 dolar elektrik harcaması yapan ve aynı sürede 4.050 Bitcoin üreten bir Çinli Bitcoin üretim merkezinin profilini çıkartmıştı.
Bitcoin, kullandığı enerji konusunda yıllardır eleştiriliyor. 2013’te Bloomberg, maden işlemi günde 150.000 Dolar değerinde elektrik gerektirdiği için, Bitcoin’i “Gerçek bir çevre felaketi” olarak nitelendirmişti. Bitcoin madenciliği devam edip, çıkartılmış Bitcoin’lerin sayısı 2013’te 11 Milyon iken bugün yaklaşık 17 Milyona yükseldikçe, eleştirilerin sesi de yükseldi. Christoper Malmo, yakın zamanda Motherboard’a yaptığı açıklamada, “2015 yılından bu yana Bitcoin’in harcadığı enerji miktarı, alışılmış çevirimiçi ödeme metotlarına kıyasla çok yüksek” diyor. “Bunun nedeni Bitcoin’in Dolar olarak karşılığının, kârlı bir şekilde Bitcoin elde etmek için gereken enerji miktarıyla doğru orantılı olması”.
Kaynak: https://yesilgazete.org/blog/2018/01/03/bitcoin-dogayi-mahvediyor/