Bol müzik sıfır atık eğlen ama iz bırakma. Dünyanın birçok yerinde gerçekleşen müzik festivallerini düzenleyenler, başta plastik şişeler olmak üzere doğaya zararlı atıklara karşı savaş açtı. Dans pistinde çöp birikince müziği durduranlar bile var.
Günümüzde müzik festivallerinin karşı karşıya kaldığı problemler arasında ilk sırada atık sorunu yer alıyor.
Coachella, Stagecoach gibi dünyaca ünlü festivallerde günde 100 tona yakın katı atık ortaya çıkıyor. İngiltere’de her yıl müzik festivallerinde çıkan çöp ise ortalama 23 bin 500 ton olarak ölçülmüş.
Festivallerin birçoğunda organizatörler çöplerin toplanması için adeta bir ordu çalıştırıyor. Festival bitip katılımcılar evlerine dönerken söz konusu ordu, alanda büyük çaplı bir çöp operasyonu gerçekleştiriyor.
Tek kullanımlık plastikler festivallerdeki çöpün çoğunluğunu oluşturuyor. Çünkü içecekler ve yiyecekler plastik bardaklarda, tabaklarda servis ediliyor. Elbette plastik çatal, bıçak ve kaşıklar eşliğinde… Bununla da bitmiyor. Polimer malzemeden üretilen festival bileklikleri, renkli aksesuvarlar, tek kullanımlık uyku tulumları ve çadırlar da festival bitip alanda bırakılınca çıkan çöp onlarca yıl doğada çözülmeden kalıyor.
Bu yüzden özellikle son yıllarda Avrupa ve Amerika’da gerçekleşen festivalleri düzenleyenler atık konusuna daha ciddi bir şekilde eğilip önlemler almaya başladı.
Geçen günlerde gerçekleşen Glastonbury müzik festivalinde bu yıl ilk kez tek kullanımlık plastik şişelerin satışı yasaklandı. 2017’de 200 bin kişinin katıldığı festivalde bir milyondan fazla plastik şişe satılmıştı. Bu yıl sadece katılımcıların değil, müzisyenlerin de tekrar kullanılabilen su şişelerini tercih etmesi teşvik edildi. Ayrıca festival alanına 850 çeşme ve su kiosk’u yerleştirildi. Su ve alkolsüz içecekler kolay toplanabilen ve dönüştürülebilen alüminyum kutularda servis edildi. Festivalde kompostlama yapılamayan tabak, bardak, servis tepsisi ve çatal-bıçak kullanımı da yasaktı.
İçlerinde Live Nation’ın da yer aldığı 60 üyeli İngiltere Bağımsız Festivaller Birliği, 2021 yılına kadar tek kullanımlık plastiklerin festival ve konser alanlarında yasaklanması için çağrıda bulundu.
DANSA MOLA
Avustralya’da düzenlenen Rainbow Serpent Festival’ın organizatörleri ise atık konusunda ilginç bir önlem aldı. Dans edilen alanda çöp biriktikçe müzik durduruldu, yerler temizlendi, sonra müzik tekrar başlatıldı. Hafta sonu boyunca müzik birkaç kez durmak zorunda kaldı.
Hollanda’da düzenlenen DGTL Amsterdam festivali ise 2020’de dünyanın sıfır atık üreten ilk festivali olmayı hedefliyor. Festivalde bu yıl plastik bardaklar ve şişelerin satışı yasaktı. Festivale katılanlar tekrar kullanılabilen bardaklarını barlardan istedikleri içecekle doldurabildi.
İngiltere’deki Leeds ve Readings festivallerini düzenleyenler de son yıllarda geri dönüşüm konusunda uzman isimlerle çalışıyor. 2017’de iki festivalde toplam 475 bin kağıt bardak toplandı ve geri dönüşüme sokuldu.
Yine İngiltere’de düzenlenen dört günlük Shambala adlı festivalde 2015’ten beri bitkisel yağdan elde edilen, yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanılıyor. Festivalde kırmızı et ve balık da tüketilmiyor. Tek kullanımlık plastik de yasak. Bu yıl festivale katılanların yüzde biri alana bisikletiyle gelmiş, yüzde 25’i de otobüsle. Katılımcıların festival alanına toplu taşıma ile gelmesi karbon izi açısından önemli bir nokta.
Tabii ki kullanılan çadırların da tek kullanımlık olmaması önemli bir fark yaratıyor. Green Man festivali sorumluları tamamen yasaklamasalar da katılımcılardan tek kullanımlık çadır getirmemeleri konusunda ricada bulunuyor. Festival sonrası alanda bırakılan çadırlar konusunda da şöyle bir çözüm yöntemi bulmuşlar: Mülteciler için çalışan örgütlerle bağlantı kurup çadırların tekrar kullanılmasını sağlıyorlar.
Hollanda’da düzenlenen elektronik müzik festivali Awakenings’te bu yıl yemek menülerinin yüzde 95’i vejetaryen seçeneklerden oluşuyordu. Bardak ve şişelerin israfını önlemek için de depozito sistemini uyguladılar.
Ülkemizde de 28 Eylül’de düzenlenecek Festtogether da “Eğlen ama iz bırakma” sloganıyla gerçekleştirilecek. Festtogether, Türkiye’nin sıfır atık hedefli ilk sürdürülebilir müzik festivali olmayı hedefliyor.
DOĞAYA SAYGI
Ekosistemin dengesini bozan en önemli kirleticilerden biri plastikler. Dünyamızda 1950’lerden bu yana yaklaşık 8 milyar ton civarında plastik birikti. Bunun yaklaşık 1 milyar tonu geri dönüştürüldü. Geri kalanlar ise atık olarak doğaya terk edilmiş durumda.
Kaynak: https://www.sabah.com.tr/cumartesi/2019/07/06/bol-muzik-sifir-atik