İstanbul Boğazı’ndan çevre kirliliği havadan görüntülendi. İstanbul Boğazı’ndan geçen gemilerin denize döktüğü sintine atıkların sebep olduğu çevre kirliliği havadan görüntülendi. Gemi ve teknelerden denize bırakılan sintine atıkların yüzeyde oluşturduğu yağ tabakası boğazda kirli bir görüntü oluşturdu. Çevreye ciddi zarar veren bu atıkların, boğazın doğal yapısını bozduğu ve çirkin bir görüntü oluşturduğu belirtildi. Öte yandan, boğaza atık bırakan gemi tespit edildiği takdirde geminin tonajına göre ceza kesiliyor. 100 metre uzunluğundaki bir gemiye yüz binlerce liralık ceza kesilebiliyor.
Gemilerin, balıkçı teknelerinin; makine, mazot depoları ve kazanlarının bulunduğu kısmın galvaniz tırtıklı sac ile kaplı olan zeminin altındaki bölgede ve geminin en son kıç tarafındaki ve gemi içinden sızan sularla makine ve kazan dairelerinden akan yağ yakıtların toplandığı en alt bölmedir.
Tüm pis giderler bu sintene dediğimiz bölgeden bir pompa yardımıyla sintine tankına toplanır. Ve temizlenmeleri için limanlarda bekleyen petrol şirketlerine veya özel bu işi yapan şileplere boşaltılırlar. Bu işi yapan gemilerde değişik kimyasal ve fiziksel metotlar ile tabakalara ayrılan bu sintine suları arıtılarak tekrar temiz bir şekilde denize bırakılırlar. Katı kısımlar yakılarak yok edilirler.
Tüm gemilerdeki bu sintine sularının denizlere veya akarsulara bırakılmaları kesinlikle kanunlarla yasaklanmıştır. Aksi takdirde gemi liman tarafından bağlanır. Para cezası kesilir hatta kaptan mahkemeye dahi sevk edilebilir.
Kaynak: http://blog.milliyet.com.tr/sintine-nedir/Blog/?BlogNo=436938