Çiğnenmiş sakız atıklarına çözüm için kendi şirketini kurdu. Sakız, dünyanın her yerinde en fazla atılan çöplerden biri. Sakızlar, atıldıkları yere yapıştıklarından temizlenmeleri, diğer atıklara göre daha zor ve masraflı oluyor. Ayrıca sakızlar doğada 5 yıldan daha uzun sürede kayboluyor. Anna Bullus, bu soruna oldukça başarılı bir çözüm yolu buldu.
Sakız, sigara izmaritinden sonra sokağa en çok atılan ikinci çöp türü.Mesela İngiltere, sakız çöplerini temizlemek için her yıl 50 milyon sterlin harcıyormuş.
10 yıl süren araştırmasının sonucunda sakızın geri dönüşümünün yapılabildiğini öğrenen Anna Bullus hemen bu konu üzerine çalışmalara başlamış. “Sakızın geri dönüşüme sokulmamasından hayrete düştüm. Doğru tasarımla, insanların davranışlarını değiştirebileceğimize inanıyorum.” Sentetik kauçuktan yapılan sakızın, çiğnenmiş de olsa aslında oldukça kullanışlı bir madde olduğunu fark etmiş. Sakızlar da plastik gibi, fosil yakıtlardan elde edilen petrokimya içeriyormuş. Yani sakız, imalat sanayiinde kullanılmaya elverişli. Öncelikle İngiltere’de, Wicherster Üniversitesi’nde, çiğnenmiş sakızları toplamak için bir program başlatmış.
Bu projeyle üniversitede yerlere daha az sakız çöpü atıldığından üniversite temizlik masraflarından tasarruf etmeye başlamış. Projesine Heathrow Havaalanı’nda devam eden Anna Bullus 3 aylık deneme sonucunda havaalanının yaklaşık 6000 poundluk bir tasarruf yapmasını sağlamış. Çiğnenmiş sakızlar, çiğnenmiş sakızların geri dönüştürülmesinden elde edilen plastik kutularda toplanıyor.Geri dönüşüm tesisinde, geri dönüşüme girmiş plastiklerle yeniden işleniyor. Daha sonra elde edilen bu maddeye, şekiller verilerek yeni ürünler elde ediliyor. Anna Bullus tarafından 2009 yılında kurulan Gumdrop LTD.’nin sakızın geri dönüştürülmesiyle ürettiği daha birçok ürün var. Şirket tarafından üretilen bardaklar, çizmeler, ayakkabı tabanları ve hatta anahtarlıklar oldukça ilgi görüyor. Şirket çalışmalarına ve yeniliklere tüm hızıyla devam ediyor.
Kaynak: https://goo.gl/vDuuFf