Çin’de üretilen akıllı çöp kutuları, geri dönüşüme uygun çöpleri kendi kendine ayırabiliyor. Dünyanın en büyük şehirlerinden biri; Şanghay, her gün ortalama 26 bin ton atık üretiyor. Atıklarla başa çıkmakta zorlanan yerel yönetim, çöp ayrıştırma politikasını yeni yeni uygulamaya sokmuş olsa da, geri dönüşüme uygun çöpleri ayrıştırıp, uygun çöp kutularına atmak herkes için kolay olmayabiliyor.
Geri dönüşümü daha kolay kılmak amacıyla Şanghay’ın Silion Vadisi olarak anılan AIsland‘a 30 adetyapay zeka destekli çöp kutusu yerleştirildi. Güneş enerjisiyle çalışan çöp kutuları geri dönüşülebilir çöplerin %95’ini algılayıp ayrıştırabiliyor.
Ofislerin yoğun olduğu kalabalık alanlarda kullanılmaya başlanan akıllı çöp kutuları 29 Ağustos’ta düzenlenecek Dünya Yapay Zeka Konferansı‘nda da detaylıca tanıtılacak.
Çin’in Twitter’ı olarak tanınan Weibo platformunda yoğun ilgi gören çöp kutuları, pek çok vatandaş tarafından “baş ağrısından kurtaracak sihirli kutu” olarak tanımlanıyor.
Ancak bu yenilikçi ürüne şüpheci yaklaşanlar da mevcut. Bir sosyal medya kullanıcısına göre akıllı çöp kutusu atıkları tanıyor ama; içine teker teker atarsanız. “Peki ya tepesine kadar dolu bir çöp poşetini içine boşalttığımda ne olacak?” diye soruyor şüpheci sosyal medya kullanıcısı.
Çöp kutularını üreten şirket yıl sonuna kadar Şanghay’daki akıllı çöp kutusu sayısını 2000 adete çıkarmayı planlıyor.
Kaynak: https://geleceksimdi.com/cinin-yapay-zekali-cop-kutulari/16901/