2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik olacak. Plastik şişeler, poşetler, yiyecek ambalajları denizleri kirletiyor. Kullanımı sağlığımıza zarar veriyor. Uzmanlar, “Dikkat edilmezse 2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik olacak” diyerek uyarıyor.
Dünyada plastik kullanımı artıyor. Durum böyle olunca da çevre ve deniz kirliliği günden güne büyüyor. Greenpeace verilerine göre, denizlere her yıl 12 milyon ton plastik atılıyor. Tek kullanımlık plastikler bu sorunun başında geliyor. Uzmanlara göre plastik atıklar bu şekilde artmaya devam ederse 2050 yılında okyanuslarda balıktan çok plastik olacak.
Dünya genelinde her bir dakikada bir milyon plastik şişenin kullanıldığı, 2021’e kadar bu rakamın yüzde 20 daha artacağı hesap ediliyor. Çevre örgütü Greenpeace, tüketicileri uyarıyor. Plastik şişe ve pipet yerine cam şişeler, kahve için kağıt bardak yerine cam bardak, kolay kullanım nedeniyle tercih edilen plastik çatal bıçak yerine tahta ve metal ürünler kullanılmalı.
Dünya genelinde her yıl 5 trilyon adet plastik poşet kullanılıyor. Plastik poşetlerin doğada kaybolması ortalama 500 yıl. Alışverişte sepet, bez çanta, file kullanılması öneriliyor.
Yüz yıkama jeli, diş macunu, her türlü kişisel bakım ürününde bulunan mikro tanecikli boncuklar da yasaklanması önerilenler listesinde yer alıyor.
Dünyayı tek başına yelkenle dolaşan rekortmen sporcu Ellen MacArthur, kurduğu vakıfla birlikte uluslararası toplumun dikkatini alarm veren okyanuslara çekmek istiyor. Mesajını Davos Zirvesi’yle karar vericilere ulaştıran MacArthur’un işaret ettiği istatistikler oldukça karamsar bir tablo çiziyor.
Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre, 2014 yılında 311 milyon ton plastik üretildi. Bu üretilen plastiklerden 8 milyon tonu bir sene içerisinde okyanuslara bırakıldı. Bu rakam, her dakika okyanuslara bir çöp kamyonu plastiğin dökülmesi demek.
Raporda, üretilen plastiklerin yaklaşık yüzde 5 gibi çok azının gerçekten geri dönüşüme uğradığına da vurgu yapılarak, çoğunun toprağa ve suya karıştığı açıklanıyor.
MacArthur bir an önce harekete geçme çağrısı yapıyor:
“Eğer biz tüm sistemi yeniden düzenleyebilirsek, eğer belirli materyallerin kullanılması üzerinde uzlaşabilirsek, doğru insanlarla tartışma masasına oturup, karar vericilerle çalışabilirsek, yeni teknolojiler geliştirip ekonomi ve istatistikleri iyileştirebilirsek bu plastik ekonomisini değiştirmek için ciddi bir yola adım atabiliriz.”
Şimdiye kadar birçok işadamı ve şirketin de desteğini alan MacArthur gibi çevreci aktivistlerin çalışmalarıyla büyük bir felaketin önüne geçilebilir.
Euronews muhabiri Isabelle Kumar, Davos’tan bildiriyor:
“Burada liderlere verilen mesaj oldukça somut. Eğer şimdi harekete geçmezseniz, 2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik olacak.”
Kaynak:
1) https://www.cnnturk.com/video/saglik/2050-yilinda-denizlerde-baliktan-cok-plastik-olacak
2) http://tr.euronews.com/2016/01/21/2050-yilinda-denizlerde-baliktan-cok-plastik-olacak