Kolombiya’da küçük bir kasaba, kendilerine sunulan 35 milyar dolarlık altın madeni projesini reddetti ve kasabanın para kazanmak yerine doğayı korumak için temiz bir doğayı seçmiş oldu.
Kolombiya’da küçük bir kasaba, kendilerine sunulan 35 milyar dolarlık altın madeni projesini reddetti ve kasabanın para kazanmak yerine temiz bir doğayı seçmiş oldu.
Kolombiya’nın Cajamarca adındaki küçük kasabasında, halkın yüzde 98’i oluşacak çevre ve su kirliliğini dikkate alarak altın madenine hayır dedi. Bu kararın ardından Kolombiya Maden İşletmeciliği pek mutlu olmasa da girişimlerin sürdüğünü belirtildi.
Güney Afrikalı maden firması AngloGold Ashanti, Kolombiya’nın ortasında kalan La Colosa bölgesinde altın madeni kurmak için girişimlere başlamıştı. Planlanan altın madeninin Güney Amerika’nın en büyüğü olacağı düşünülüyordu. Hükümetin de La Colosa adlı bölgedeki planı Marksist isyancılarla devam eden savaşın düzelebilmesi için desteklediği biliniyordu. Fakat Cajamarca’da yaşayan yerli halk, yapılan referandumda projeye ezici bir çoğunlukla hayır diyerek gerçekleşmesine engel oldu. BBC’nin açıklamalarına göre, yaşayan 19 bin kişinin sadece 76’sı altın madenine evet derken, 6 bin 100 kişi hayır diyerek farklı bir oranla altın madeni projesi iptal edildi.
Maden İşletmelerinin başında bulunan German Arce ise protestocuların oy verenleri yanlış yönlendirdiğini iddia etti. AngloGold Ashanti’nin arama lisansının geçerli olduğunu ve yerel hükümetin alanda kontrolünün bulunduğunu belirtti.
Yerli halk, madenlerin dağlık bölgenin doğasına ve su kaynaklarına zarar verebileceğinden korkuyordu.