Tanışalım: Elma çöpü ve kabuğundan üretilen mobilya tasarımı! Vejetaryen Fransız tasarımcı Philippe Starck, Apple Ten Lork adlı vegan deri kumaştan döşenmiş bir mobilya koleksiyonu yarattı.
16 parçadan oluşan koleksiyon, üst düzey bir mobilya markası olan Cassina için hazırlandı. Cassina, alternatif materyalleri keşfetme arzusunu, deneysel sürece ilham kaynağı olarak tanımlıyor.
Lüks mobilya markası, araştırma ve geliştirme çalışmaları ile mevcut materyal kullanımını bir adım ileriye götürmeyi hedefliyor. Bu hedefe yürürken, Cassina ilk adımın başka hangi hammaddelerin kullanılabileceğinin irdelenmesi olduğunu düşünüyor.
Apple Ten Lork, biyolojik olarak endüstriyel atık ürünlerden elde edilen elmanın çöpe attığımız çekirdekli kısmından ve kabuğundan üretiliyor. Koleksiyon, beyaz, turuncu ve siyah renklerden oluşuyor ve çevreci ve sürdürülebilir ürünler üretmek için biyolojik endüstriyel atıkları geri dönüştüren bir İtalyan şirketi olan Frumat tarafından üretilen birçok elma atığı malzemesinden biri olarak kabul ediliyor. Bu malzemeler mobilya, ayakkabı ve kitap ciltleme gibi birçok endüstride kullanılıyor.
Dönüştürülmüş materyal kullanımı, hem endüstriyel atığın yeni bir hammadde elde ederek sürdürülebilir bir materyal ortaya konulması hem de çöp depolama alanlarında yer tutmaması ve atık sınıfında yer almaması konularına alternatif bir çözüm sağlayıcı olarak değerlendiriliyor.
Elma derisi mobilyalar, Albrecht Durer’in tablosunun eşlik ettiği İncil’deki Adem ve Havva masalının anlatımlarından yola çıkılarak, elma temalı dekorları ile Cassina’nın Paris’teki sergi salonunda ziyaretçilerle buluştu. Konseptte Newton’un bir elmanın ağaçtan düşüp başına çarptığında tetiklenen yer çekimi teorisine de değinildi.Starck, koleksiyonun tüketicilere satın aldıkları ürünleri üretmek için kullanılan malzemeleri ve aynı zamanda kumaşın görünme ve hissetme şeklini göz önünde bulundurmaları için ilham veriyor. Yaptığı röportajda, “Deri koltuk güzel ve rahat, ama neden böyle bir materyal kullanmak zorundayız rahatlık için? Soruyu duymuyormuş gibi yapıyoruz, ancak gerçekten başka çözümler bulmamız gerekiyor. Bugün, belki elmalar bize cevabın başlangıcını verebilir. Havva ve Newton gibi… Biz elmanın gücüne inanıyoruz. Elma yiyelim ve elmalardan yapılan bu Cassina kanepesinin dümyanın karşılıklı saygı için yeni bir sürdürülebilir materyal kullanımına geçmesine bir vesile olmasını umalım.” diyerek hem vejetaryen duruşunu hem de yeryüzüne olan saygısını işine nasıl aktardığını paylaştı.
Kaynaklar:
https://www.yesilist.com/tanisalim-elma-copu-ve-kabugundan-uretilen-mobilya-tasarimi/