Hollanda deniz ve nehirlerden topladığı plastik atıklardan 140 metrekare genişliğinde geri dönüşüm parkı yaptı.
Hollanda deniz ve nehirlerden topladığı plastik atıklardan 140 metrekare genişliğinde geri dönüşüm parkı yaptı.
Ülkenin deniz kıyısında bulunan Rotterdam şehrinin Rijnhaven Limanı’nda inşa edilen yapı su üstünde yüzebiliyor. Temmuz ayı başında açılan park için Geri Dönüşüm Adası Fonu (Recycled Island Foundation) ülkeyi boydan boya kat eden Yeni Maas Nehri üzerine üç adet plastik toplama tuzağı kuruldu.
Baltık Denizi kıyısından ve nehrin içinden toplanarak geri dönüşüme gönderilen plastik atık maddeler, daha sonra yüzebilen iskele yapımı için işleme sokuldu. Plastik maddelerin toplama süresi ve parkın yapımı için yaklaşık 1,5 sene harcandı.
Parkın içerisinde plastik iskele ve banklar harici içleri toprakla doldurulmuş geniş büyük saksılar yer alıyor. Bu saksıların içerisine çiçek ve çim ekilmiş. Yüzebilen bu yapılar altıgen şeklinde iç içe geçirilerek tasarlanmış.
Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken geri dönüşüm parkı aynı zamanda nehir içerisinde yaşayan balık, ördek, kabuklu deniz hayvanları ve yosunlar için doğal yaşam alanı sağlıyor. Parkın kurulduğu kıyı üzerinde yine atık plastikleri toplamak için tuzaklar da yer alıyor.
Parkın yapımı için Geri Dönüşüm Adası Fonu, Rotterdam Belediyesi, WIHM Mimarlık firması ile HEBO Denizcilik Hizmetleri birlikte çalışmış. Amaç, suya atılan plastikleri temizleyip geri dönüşüme kazandırmak, yeni yaşam alanları oluşturmak ve bu projeyle çevre dostu fikirlere ilham kaynağı olmak.
Birçok su kanalının geçtiği Rotterdam Avrupa’nın en büyük limanı’na sahip. Amerika ve Asya’dan gelen ve konteyner taşıyan büyük yük gemileri Avrupa’ya getirdikleri malları burada boşaltıyor. Deniz ve kanal trafiği oldukça hareketli olan şehirde buna paralel olarak kirlilik oranı da yüksek. Hollanda bu tarz projelerle su ve çevre kirliliğinin önüne geçmek istiyor.