Hollanda, iklim değişikliğiyle mücadele için otoyollarda hız sınırını 100 kilometreye düşürüyor. Hollanda hükümeti, azot salımını azaltmak amacıyla otoyollardaki hız sınırını 100 kilometreye düşürme kararı aldı. Başbakan Mark Rutte, bu önlemin iklim değişikliği ile mücadele için gerekli olduğunu söyledi.
Hollanda’da Danıştay’ın, hükümetin, azot salımını artıran projelere kolay izin vererek doğayı yeterince korumadığı yönündeki kararı üzerine, birçok inşaat projesi de durma noktasına gelmişti. Hükümet, sorun nedeniyle aksayan projelerin devamını sağlamak istiyor.
Koalisyonu ortağı dört parti, azot salımının azaltılmasına yönelik bir dizi önlem konusunda anlaştı. Bunlardan en çarpıcı olanı, otoyollarda hız sınırının saatte 100 kilometreye düşürülmesini içeren madde. Sadece sınırlı sayıda otoyolda 07:00-18:00 saatleri arası saatte 120 ya da 130 kilometre hıza izin verilecek.
Hollanda’da inşaatların durması yüzünden sektör çalışanları, geçtiğimiz günlerde Lahey’de protesto gösterisi düzenlemişti.
Rutte: Çok sayıda kişi Noel’de işsiz kalsa, aynaya bakamazdık’ Hollanda Başbakanı Mark Rutte, hız sınırının 100 kilometreye düşürülmesinden kimsenin memnun olmadığının farkında olduklarını söyledi. Mark Rutte, “Kimse bundan hoşlanmıyor ama bu düzenleme ile inşaat ve altyapı projelerine yer açılacak. Hollanda’nın tıkanmaması ve iş olanaklarının gereksiz yere kaybolmaması için buna ihtiyaç var” dedi. Rutte alınan önlemi, “İnşaat projelerinin durması ve istihdam kaybı nedeniyle çok sayıda kişi Noel’de işsiz kalmış olsaydı aynaya bakamazdık” sözleriyle savundu.
Yeni düzenleme uzun vadeli bir çözüm olmasa da hız sınırının düşürülmesi ile 75 bin inşaat ve altyapı inşaatının yapımına olanak sağlayacak.
Hükümetin aldığı önlemler arasında, protein miktarını azaltarak hayvan yemi yoluyla azot salımının düşürülmesi de var. Hollanda hükümeti, doğa restorasyonu için 250 milyon euro tahsis ederek, kıyı koruma, su ve yol güvenliği konularındaki büyük projelerin devam etmesini sağlayacak. Paket kapsamında, azot salınımının önlenmesi için domuz yetiştiriciliğinin düzenlenmesi amacıyla 60 milyon euro ayrıldı. Hükümet ortağı Demokratlar 66 Partisi’nin (D66) hazırladığı raporda, domuz ve tavuk yetiştiriciliğinin iklim değişikliğini olumsuz etkilediği vurgulanmıştı. Raporda, azot salımının önlenmesi için Hollanda’daki domuz ve tavuk sayısının yarı yarıya azaltılması önerilmişti. Bu öneri çiftçilerin ülke genelinde yoğun protestosu ile karşılandı. Hükümet, bu nedenle domuz üreticilerinin desteklenmesini kararlaştırdı.