İklim mücadelesi için beslenme tarzlarının da değişmesi gerekiyor. IPCC son değerlendirme raporunu yayınladı. Birleşmiş Milletler, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) iklim değişikliği konusundaki son değerlendirme raporunu bugün yayınladı.
‘’İklim Değişikliği ve Toprak’’ başlıklı rapor arazi kullanımı, tarım ve hayvancılık sektörlerinin insan kaynaklığı iklim değişikliği üzerine etkisinin giderek artmakta olduğunu ortaya koyuyor.
2010-2016 yılları arasını kapsayan incelemeye göre iklim değişikliği dünya ölçeğinde üretilen gıdaların daha kıt, daha pahalı ve daha az besleyici olmasına neden oluyor.
Raporda verilen örneğe göre atmosferdeki karbondioksit yoğunluğu buğdaydaki protein oranının %6 ile %13 oranında, çinko oranının %4 ila 7 arasında, demirin ise %5 ila 8 arasında daha az olmasına neden oluyor.
Dünya ölçeğinde üretilen gıdaların %25 ila 30 arasındaki bölümü tüketilmeden atık haline gelmesi ise insan kaynaklı küresel emisyonların %8 ila 10 arasındaki bölümünden sorumlu.
Bununla birlikte arazi kullanımı kaynaklı sera gazı emisyonları arasında karbondioksitin payı %13, metan gazının %44, nitröz oksitin ise %82.
Metan gazındaki artışa ise ana olarak geviş getiren hayvanların sayısının ve pirinç üretiminin artması neden oluyor.
Rapora göre kırmızı et tüketiminin azaltılması ve meyve, sebze, tahıl gibi gıdaların tüketiminin artırılması 2050 yılına kadar küresel karbondioksit emisyonların yılda 8 milyar ton azalmasına neden oluyor.
Bununla birlikte gelecek 10 ila 30 yıl içerisinde meydana gelebilecek 0,5 santigrat derecelik bir ısınma ise gıda arzında istikrarsızlığa, orman yangınlarına, sellere, kuraklıklara, don ve su kıtlığı seviyelerinin yükselmesi açısından ‘’yüksek’’ seviyede risk taşıyor iken, gelecek 50 yıda 1 dereceye ulaşabilecek ısınma ise risk seviyesinin ‘’çok yüksek’’ seviyesine çıkarıyor.
Dünyanın 52 ülkesinden 107 bilim insanın katkı sunduğu rapora Türkiye’den de Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Prof. Murat Türkeş katkı sundu.
Kaynak: https://yesilekonomi.com/iklim-mucadelesi-icin-beslenme-tarzlarinin-da-degismesi-gerekiyor/