BODDEP’ten ıssız koylar için yüzen arıtma tesisi önerisi geldi. Bilindiği gibi Türkiye ve Yunanistan’da atıksu arıtma tesislerinin olmadığı bölgelerde ve ayrıca deniz araçları tarafından evsel atıksuların denize arıtılmadan verilmesinden dolayı Ege Denizi ve Akdeniz sürekli kirleniyor.
Bodrum’da uzun zamandır yerleşik olan üç arkadaş, Bodrum ve Gökova Körfezi’ndeki kirliliğin önlenmesine katkıda bulunmak amacıyla BODDEP (Bodrum Deniz Platformu)‘i oluşturdular. Eğitimlerini Berlin Teknik Üniversitesi’nde yapmış olan Gemi İnşaatı Yüksek Mühendisi Mete Can ve Makine Yüksek Mühendisi Ayhan Aral ile doktorasını Münih Teknik Üniversitesi’nde yapan İstanbul Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü eski başkanı Prof. Dr. Hulusi Barlas, BODDEP çerçevesinde öncelikle ıssız koylardaki tekne kaynaklı kirliliğe odaklanmış durumdalar.
Mavi Kart tam çözüm olamamıştı
2011 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlattığı Mavi Kart uygulaması, altyapının yeterli olmamasından dolayı tekne kaynaklı evsel atıksuların koylarda oluşturduğu kirliliğe tam olarak çözüm olamadı. Bu durum hem Bakanlığı hem de tekne sahiplerini zor durumlara sokmaya başladı.
Özel teknelerin atıksularını verecek yer bulamamalarıyla ilgili altyapı eksikliğinin giderilmesine yönelik sorunun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla BODDEP, “Yüzer Atıksu Arıtma Tesisleri” konseptini öneriyor: “Dev yolcu gemilerinde son on yıllarda başarıyla uygulanan MBR (Membran Biyoreaktör) esaslı evsel atıksu arıtma sistemi ile çalışacak bir yüzer atıksu arıtma tesisi”.
Böylece tekneler atıksularını yüzer arıtma tesisine yanaşarak verebilecekler. Arıtılan ve yüzme kalitesine getirilen atıksu, istenildiği gibi denize de verilebilecek ya da çeşitli amaçlarla kullanılabilecek. BODDEP’in kurucu üyeleri tarafından projeleri hazırlanan yüzer arıtma tesisi uygulaması için finans bulunması amacıyla yurtdışı ve yurtiçi destek hibe ve sponsorlukla ilgili olarak görüşmeler sürdürülüyor.