Zeytinin karasuyu yakıt olacak! Zeytin ve zeytinyağı endüstrisinde fabrika atığı olarak bilinen “karasu” artık atık su olmaktan çıkıp katma değeri yüksek endüstriyel ürünlere dönüşecek.
Ar-Ge çalışmasının olumlu sonuçlanması üzerine AB’den proje desteği alınarak, endüstriyel ürün elde etmek üzere harekete geçildi. Bir konsorsiyum oluşturularak TÜBİTAK ve AB desteğiyle yapılan ERACoBioTech’in “Sürdürülebilir bir biyoekonomi için biyoteknoloji” çağrısına Almanya, Slovenya, İspanya, İtalya ve Letonya’dan 6 araştırma merkezi cevap verdi. 36 ay sürecek ve 2 milyon Euro bütçeye sahip olan projenin ileriki süreçlerinde karasudan sulama ve gübrelemede faydalanılmasının yanı sıra hayvan yemi ve yem katkısı, biyodizel, kozmetik ve farmasötik sektörlerinde hammadde ve ürünlerin üretilmesi ve zeytin üreticisinin de fabrikasında bu sistemleri kurabilmesi hedefleniyor.
Düzen Laboratuvarlar Grubu ile Laleli Zeytin ve Zeytinyağı işletmesinin sahibi Prof. Dr. Yahya Laleli, insan sağlığı ve çevre gibi laboratuvar ve değişik sektörlerdeki birikimini, aile kökeninden gelen zeytin ilişkisiyle birleştirip, ürettiği zeytin ürünlerinin karasuyuna yatırım yaparak çevreye zararlı etkilerinden kurtulmak üzere yola koyulmuş. Laleli, süreci şöyle anlatıyor: “Ben karasu ve pirinayı çöp olarak değerlendirmedim. Fabrikadan daha fazla yatırım yaparak, havuzlar yaptım. Karasuyu çöktürdüm. Suyu, ziraat sulama için çökeleği de toprağı yumuşatmak ve gübre olarak kullandım. Yapmak istediğim, karasuyu mayalayarak çevre etkisini azaltmaktı. Bu maddeden dizel yağ, vitaminler çıkarabileceklerini düşünmemiştim.”
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/zeytinin-karasuyu-yakit-olacak-40792555