Kendilerine Çöpten Okul Yaptılar. Kamboçya‘nın başkenti Phnom Penh’deki çöp miktarından endişe duyan Ouk Vanday, sıra dışı bir işe imza atarak tamamen çevresel atıklardan oluşan bir okul binası inşa etti.
İçtiğiniz su şişelerini atmadan önce bir kez daha düşünün. Phonm Penh’in hemen dışında Koh Dach adasındaki Coconut Okulu’nda şişeler ustaca kesilmiş ve farklı renklerde boyanmış. Daha sonra bir Kamboçya bayrağı oluşturmak üzere biraraya getirilmiş.
Duvarları ve zemini fayanslarla kaplamak pahalı olabilir. Bunun yerine neden bira şişeleri kullanılmasın? Coconut Okulu’nda yapılan da bu. Ayrıca şişe kapakları kullanılarak zeminde dekoratif çiçek motifleri oluşturulmuş.
Öğrenciler çöplerin geri dönüşümü, yeniden kullanımı ve el zanaatı konularında özel dersler alıyor. Böylece kendi projelerini uygulayabiliyorlar. Okulun kurucusu Ouk Vanday, sadece çevredeki atıkların azaltılmasına yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda çocukların yaratıcı düşünmelerini de istiyor. Bu fotoğrafta çocuklar okul tabelasını plastik kaşık ve şişe kapaklarıyla süslüyor.
Vanday okuldan para kazanmıyor. Bunun yerine, okulu arkadaşlarının, üniversite öğrencilerinin ve diğer kişilerin bağışlarıyla ayakta tutuyor. Öte yandan Phnom Penh’deki bazı kafelerin bağışladığı plastik kaşık ve bardaklarla okul çatısının bir bölümü oluşturulmuş.
Biraz yaratıcılıkla herşeyi bir çiçek saksısına dönüştürmek ve çevre dostu hale getirmek mümkün. Coconut Okulu’ndakiler bunu otomobil lastiklerini kullanarak başarmış.
Coconut Okulu’nda atıklar boşa gitmiyor. Çünkü öğretmeler ve öğrenciler çöpleri dönüştürmek için her zaman farklı yollar arıyor. Bu odada herhangi bir plastik şişenin hiçbir parçası boşa gitmiyor. Bunun yerine süslemeye dönüştürülüyor.
Vanday, Kamboçya’yı temiz tutmak için gençlerin çevre hakkında bilinçlendirilmeleri gerektiğine inanıyor. Ayrıca sürdürülebilir faaliyetlere bizzat dahil olarak nasıl bir etki ve fark yarattıklarını görebileceklerini düşünüyor.
Vanday, sadece çevredeki atıkların azaltılmasına yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda çocukların yaratıcı düşünmelerini de istiyor. Okuldan herhangi bir ücret almayan Vanday, okulu arkadaşlarının, üniversite öğrencilerinin ve diğer kişilerin bağışlarıyla ayakta tutuyor.
Vanday, Kamboçya’yı temiz tutmak için gençlerin çevre hakkında bilinçlendirilmeleri gerektiğine inanıyor. Ayrıca sürdürülebilir faaliyetlere bizzat dahil olarak nasıl bir etki ve fark yarattıklarını görebileceklerini düşünüyor. Şişe kapaklarından fayanslar, plastik kaşık ve bardaklardan tavan, otomobil lastiklerinden saksı yapıyorlar.
Kaynak: http://www.dw.com/tr/%C3%A7%C3%B6plerden-yap%C4%B1lm%C4%B1%C5%9F-okul/g-39856793