Küresel ısınma mağduru kutup ayıları göç ediyor! Deniz buzları yok olmaya başladığından, kutup ayıları da artık göç halindeler. Yeni yapılan bir araştırmada, kutup ayılarının geçtiğimiz 20 yıl içerisinde nereye göç ettikleri incelendi. Araştırmacılar yaptıkları çalışmada, 1980 li yıllardan bu yana kuzey kutup bölgesinde bilim insanları tarafından incelenen ya da avcılar tarafından öldürülen yaklaşık 3000 kutup ayısının doku ve kıl örneklerini topladılar. DNA analizleri değişik bölgelerden kutup ayılarının birbirleriyle farklı genetik altyapıya sahip olduğunu gösteriyordu. Bu değişik genetik altyapılar sayesinde bilim insanları popülasyonun göçlerle beraber genetik anlamda nasıl bir değişime uğradığını da takip etme fırsatı buldular.
PLOS ONE dergisinde yayınlanan çalışmaya göre; geçtiğimiz 20 yılda, güney Kanada ve doğu kutup havzalarından kutup ayıları, bütün yıl boyunca deniz buzullarının bulunabildiği kuzeye göç ediyorlardı. Kanada takım adalarının kuzey bölgeleri bilim insanlarına göre buzun en geç eriyeceği bölgelerden birisi. Bu yüzden şimdilik küresel ısınmadan mağdur olan hayvanların göç durağı olmuş durumda. Fakat bu son bölge de kaybedildiği zaman bu hayvanların gidecek başka bir yeri kalmayacak.
Rusya’nın kuzeydoğusunda kutup bölgesindeki doğa koruma alanı Vrangel Adası’na eylül ayında buzul görme beklentisiyle giden turist kafilesi şaşkına döndü. Çünkü, buzların tamamen eridiği dağ yamacında 200 kadar kutup ayısı vardı. Kutup ayıları kıyıya vurmuş bir balina ölüsünü yiyordu. Bu, kutup ayıları için bir nimet çünkü kışı geçirmek için gereken yağı balinadan karşılayabiliyorlar.
Uzmanlar, iklim değişikliği nedeniyle buzlar daha erken eridiği için kutup ayılarının 20 yıl öncesine göre karada 1 ay daha uzun kaldığını, karada görülen kutup ayısı sayısının eskiye göre 2-3 kat daha fazla olduğunu dile getiriyor. Süre ve sayıda yaşanan artış yüzünden karada yeterince besin bulamayan kutup ayılarının köylere girdiği, bunun yerel halk için tehlike oluşturduğu belirtiliyor. Washington Üniversitesi’nden Eric Regehr, “Buzlar çok erken eriyor ve buzsuz dönem çok uzun” dedi.
Bu yazının kaynağı: https://bilimfili.com/kuresel-isinma-magduru-kutup-ayilari-goc-ediyor/