Konferans boyunca sergilenen eserler, sivil toplum kuruluşu Washed Ashore’un çatısı altındaki binlerce gönüllünün okyanuslardan çıkardığı diş fırçaları, taraklar, deterjan şişeleri, ağlar, çakmaklar, terlikler ve oyuncaklardan oluşuyor. Boyları 1 metre ile 3 metre arasında değişen heykeller; okyanus, deniz ve su yatakları kirliliğine dikkat çekmek amacıyla sergileniyor.
Yaratıcı projenin müdürlüğünü üstlenen aynı zamanda da baş sanatçısı olan Angela Haseltine Pozzi, 2010 yılından bu yana 20 ton çöpten, 70’ten fazla sanat çalışması ürettiğini belirterek okyanus atıkları projesi hakkında ”Bizim misyonumuz ciddi çevre sorunu olan plastik kirliliği konusunda sanatın gücünü kullanmak” açıklamasında bulundu.
Okyanus atıklarıyla ilgili bir başka haber de Kenya’dan geldi. Kenya’da bir geri dönüşüm projesi yüzlerce kişinin geçimini sağlamasına yardımcı oluyor. Okyanusa her yıl atılan plastik madde miktarı yaklaşık 5 milyon ton. Diğer birçok yer gibi Watamu Körfezi sahillerine de dalgalar sayısız plastik torba, terlik, şişe ya da farklı atıklar getiriyor. Yerel halk da bunları toplayarak denizin temizlenmesine katkıda bulunuyor:
“Her gün olarca poşet topluyoruz. Bu çöpler soframıza getireceğimiz balıklarımızı da zehirliyor. Bu yüzden sahili temizlemeye çalışıyoruz.”
Çok miktarda plastik geri dönüştürülürken sandalet ya da terlikler ise ayırılıp başkente gönderiliyor. Nairobi’de 400 bin tek, çifti olmayan terlik geri dönüşümü sağlanarak heykelciklere dönüştürülüyor ve satışa çıkarılıyor.
“Ocean Sole” bu projenin ardındaki kuruluş. Kurucusu Julie Church’e göre bu biblolar böylece bir dekorasyon malzemesinden daha fazla anlam kazanıyor:
“Bunları ‘sağlıklı okyanus’ mesajı vermek için kullanıyoruz ya da ‘okyanuslar dünyanın çöplüğü değildir’ demek için. Ayrıca da insanlarla okyanuslar arasında bir ilişki kurmak için. Çünkü biz mavi gezegeniz fakat insan bunu unutuyor.”
Geri dönüşüm projesi 100 kadar Kenyalı’ya da istihdam sağlıyor. Onların büyük bölümü daha önce ahşap işçiliğinde çalışıyorken ahşabın giderek pahalanması üzerine ailelerinin geçimini bu yolda aramaya başladı.
Geri dönüşüm ürünü heykelcikler Kenya’nın yanı sıra ABD, İngiltere ve Almanya’da da satılıyor. Gelirin bir bölümü ise yine bu geri dönüşüm projesine geri dönüyor.
Kaynak: http://tr.euronews.com/2016/06/27/okyanus-atiklariyla-dekorasyon-projesi