Şili: Güney Amerika’da plastik poşeti yasaklayan ilk ülke oldu.
Doğada çözülmesi bin yıldan fazla zaman aldığı bilinen plastik poşetelere karşı çevreci örgütlerinin yıllar süren girişimleri sonuç veriyor. Çevre kirliliğinin önüne geçmek isteyen Şili’de plastik poşetlerin ticari kullanımını yasaklayarak Güney Amerika’da bir ilke imza attı.
Plastik poşet kullanımını kısıtlayan ilgili yasa, Kongre’de kabul edildi ve Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera tarafından onaylanarak 3 Ağustos’ta yürülüğe girdi.
Yasaya göre; küçük dükkanların iki yıl, daha büyük işletmelerin ise 6 ay içinde plastik poşet kullanımına son vermesi gerekiyor. Buna göre her bir müşteriye en fazla iki poşet verilmesi şartı bulunuyor. Hijyenik ya da gıda atıklarını engellemek amacıyla kullanılan plastik poşetler dışında yasağa uymayanlara da ayrıca 370 dolar ceza kesilecek.
Şili Devlet Başkanı Pinera, yeni kuralların Şili’nin daha temiz bir ülke haline getirilmesinde önemli bir adım olduğunu belirterek, “Her şeyin kullanılıp bir kenara atıldığı kullan-at kültüründen uzaklaşıp sağlıklı geri dönüşüm kültürüne geçiş yapmak istiyoruz.” dedi.
Şili ile Peru arasındaki plastik ada Meksika kadar büyük
Yılda yaklaşık 3,4 milyar plastik poşetin tükendiği 17.5 milyon nüfuslu ülkede, halkın sadece yüzde 4’ünün atıklarını geri dönüştürdüğü tahmin ediliyor. Bu yasak ülkede küçük bir kültürel devrim olarak nitelendiriliyor. Şili böylece plastik poşet kullanımına bağlı olarak oluşan kirliliği azaltmak için önlem alan yaklaşık 60 ülkeye katılan ilk Güney Amerika kıtası ülkesi oldu.
Çevre Bakanı Marcela Cubillos ise Şili ile Peru arasında oluşan yaklaşık 2 milyon metrekarelik plastik adaların neredeyse Meksika kadar büyük bir yüzölçümüne sahip olduğuna dikkat çekti. Bakan Cubillos, 2016 yılında 218 kilometre sahil şeridinde yaptıkları temzilik çalışmasında 93 ton çöp toplandığını bunun da yüzde doksanının plastiklerden oluştuğunu kaydetti.
Yılda 5 bin milyar plastik poşet kullanılıyor
Birleşmiş Milletler tarafından Haziran ayı başlarında bir rapor yayınlandı. Raporda, dünya çapında dakikada 10 milyon, yılda ise yaklaşık 5 bin milyar plastik poşetin tüketildiği tahmin ediliyor. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde bir yıl içinde 15 milyondan fazla varil petrol plastik poşet yapımı için kullanılıyor.
Plastik kullanımını yasaklayan ülkeler hangileri?
Panama, Fransa, İtalya, Çin, Karayipler’in iki küçük adası Antigua ve Barbuda, Bangladeş, Kenya, Tanzanya, Madagaskar, Ruanda, Güney Afrika, Fildişi Sahili, Mali, Senegal, Moritanya, Fas, Myanmar. Birçok ülke ise plastik poşet kullanımını en aza indirmek için vergilendirme ya da poşetlerin satışını ücretlendirme politikası izliyor.
25 Eyfel kulesi büyüklüğünde plastik bardak çöpe gidiyor
2016 da plastik poşet kullanımını yasaklayarak onun yerine kağıt torba kullanımını yaygınlaştıran Fransa’da yılda 4,7 milyar dolar değerinde, 25 adet Eyfel kulesi büyüklüğüne ulaşabilecek kadar plastik bardağın boşa harcandığı tahmin ediliyor.
AB ülkeleri plastik ürünlerin kullanımını tamamen yasaklamayı planlıyor
Avrupa Komisyonu da mayıs sonunda plastik içerikli; tabak, çatal, bıçak kaşık, pipet ve kokteyl karıştırıcı çubukların yasaklanmasını önererek birlik içerisinde çevresel konularda radikal bir değişime gidileceğinin sinyalini verdi.
Uzmanlar 2050 yılına gelindiğinde plastik atıklar nedeniyle çok sayıda deniz türünün neslinin tükenebileceğine dikkat çekiyor.
Kaynak: http://tr.euronews.com/2018/08/05/sili-guney-amerika-da-plastik-poseti-yasaklayan-ilk-ulke