Birçok kişi tarafından dünyanın ilk sıfır atık kasabası olarak kabul edilen Kamikastu, atık yönetim programı ile dünyanın geri kalanın birçok ders çıkaracağı etkileyici bir hikâyeye sahip.
Birçok insan iki adım uzaklıktaki kutu yerine elindeki atığı yere atarken Kamikastulular atık yönetimini bir hayat biçimi haline getirmiş.
Sıfır-atık yaşam şeklini tercih eden birçok bireysel hikâye duymuştuk, lakin bütün bir toplumun sürdürülebilir adım attığını pek sık duymuyoruz. Kamikatsu sakinleri atıklarını 34 ayrı kategoriye ayırıyor. Atıkların yüzde 80’i geri dönüşüm için kategorilendiriliyor, geri kalan yüzde 20’yi de atık alanına götürülüyor. 2020 yılına kadar Kamikatsulular, ülkenin ilk sıfır-atık topluluğu olmayı hedefliyorlar. Hem nüfusa hem de doğaya olan tehlikesi nedeniyle çöpleri yakma uygulamasından vazgeçildikten sonra, 2003 yılında, Kamikatsu sıfır-atık hedefini ilan ediyor.
Şehirde çöp kamyonları bulunmuyor. Şehir sakinleri yiyecek atıklarını kompost yapıyorlar. Diğer atıkları da 34 ayrı kategori içine yerleştiriyorlar. Bunu yaparken de kutuları katlayıp, en az yer kaplayacak şekilde koyarken pet şişe gibi atıkların dış kağıtlarını da çıkartıyorlar. Bu ayırdıkları atıkları, geri dönüşüm merkezine kendileri getiriyor; aynı zamanda bu merkezde çalışanlar atıkların doğru kategorilendirilmiş mi değil mi diye de kontrol ediyor.
Şehirde aynı zamanda insanların bağış yapabileceği veya bedava alıp kullanabileceği, yeniden kullanımı teşvik eden bir dükkân da bulunuyor. Kadınlar burada yeteneklerine göre çeşitli ürünler çıkartıyorlar.
Kamikatsu alternatif modellerin yaratılabileceğinin bir kanıtı lakin atıkların geri dönüşümünün ötesinde atık azaltımı konusunda da adımlar atmalıyız. Kendi hayatımızda daha az atık üreterek bu değişime başlayabiliriz.
Kaynak: https://goo.gl/gCrcNj