Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi
Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının konu ile ilgili Yönetmeliği Resmi Gazete‘de yayımlandı.
Yönetmeliğin amacı binalarda yapı elemanlarının muhtelif yollarla suya veya neme maruz kalması sonucu oluşan etkilere karşı önlem almak. Ayrıca, sürdürülebilirlik, sağlık ve kullanım yönünden risk oluşturan durumlara karşı alınacak önlemler ve uyulacak kurallara ilişkin usul ve esasların düzenlenmesini sağlamak.
Yönetmelik, yeni yapılacak binaların toprakla temas eden temel, döşeme ve bodrum duvarlarında, çatılarında, balkon ve ıslak hacimlerinde yapılacak su yalıtımının esaslarını kapsıyor. Mevcut binalarda su yalıtımı gerektiren tadilat yapılması veya su etkisine karşı yalıtım ve/veya drenaj önlemi alınması hâlinde bu Yönetmelikteki esaslara uyulacak.
Özel olarak su tutucu nitelikte yapılan ve bu Yönetmelikteki koşullardan daha başka teknik gereklere göre tasarlanması gereken yapılar kapsam dışında olacak. (Su deposu, yakıt deposu, su sarnıcı, müstakil olarak yapılan açık veya kapalı havuz gibi yapılar ile tamamen su içerisinde kalacak şekilde inşa edilen yapılar ve arazi drenajı)
Ancak, konut binalarının içerisinde veya ona bitişik olarak sadece konutun ihtiyacı için inşa edilecek su deposu ve havuz gibi yapılar bu Yönetmeliğin kapsamında yer alacak.
Yönetmelik Tanıtıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Resmi Gazete’de yayımlanan Su Yalıtımı Yönetmeliğine ilişkin konuştu. “Mevcut binalarda ömür 30 yıl ama bu binaların su yalıtımı doğru yapılırsa binaların ömrünü yaklaşık 80, 100 yıla çıkartabiliriz” dedi. Ankara’da bir Otel’de sektör temsilcilerinin katılımı ile düzenlenen basın toplantısında konuşan Öztürk, “Su Yalıtımı Yönetmeliği”ni değerlendirdi.
Öztürk, Yönetmeliğin önümüzdeki yıl uygulamaya konulacağına dikkati çekti. Öztürk, binaların daha güvenli, kaliteli, sağlıklı ve uzun ömürlü olması için tüm ilgili paydaşlarla beraber çalışmalar yaptıklarını söyledi. Öztürk, şöyle konuştu:
“İstanbul’daki depremlerin en büyük nedenlerinden biri de zemindeki kolonların, kirişlerin ciddi şekilde aşınması ve binaların bu sebeple taşıma yükünün azalması. Bu çalışma ile binaları ilk yapıldığı andaki pozisyonda korumak istiyoruz. Bunun için de yeni yapılacak binalarda özellikle su yalıtım projelerini, su yalıtım malzemelerini ve su yalıtımının uygulanmasıyla ilgili yol haritasını ortaya koyduk. Yaklaşık 7 aylık bir süre var. Bu süreyi Bakanlık olarak dolu dolu geçirmek istiyoruz. Bu konuyla ilgili teknik kılavuzlarımızı oluşturacağız.”
Öztürk, yeni binalarda mühendislerin doğru projeleri, ustaların ise doğru uygulamalar ve malzemeleri belirlemeleri için çalışma yapacaklarını ifade etti. Bu çalışmanın ocak ayında tamamlanacağını söyledi.
“Mevcut binalarda ömür 30 yıl ama bu binaların su yalıtımı doğru yapılırsa binaların ömrünü yaklaşık 80, 100 yıla çıkartabiliriz” mesajını verdi. Bunun için gerekli altlıkların oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Öztürk, altyapı oluşturulmasının önemine ilişkin şunları söyledi.
“Bununla ilgili altlıkları doğru oluşturmamız lazım. Aksi durumda Bakanlığa ‘Al bunu denetle, denetleyerek sonucu al’ demek yerine altlığı doğru oluşturmamız gerekir. Ayrıca denetleme-izleme-takip sistemleri oluşturmamız, nerede, hangi yöntemle bina yalıtımı yapılıyorsa onun hazırlanacak programa girmesi gerekiyor. Bunun doğru uygulanmasıyla şehirlerimiz daha kaliteli hale gelir.”
Binaların suya, çatıların güneşe karşı kullanışlı ve korunaklı hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Bakanlığın sektör temsilcileriyle birlikte bir yol haritası oluşturacağını ve kamuoyuyla paylaşacağını dile getirdi. Öztürk, su yalıtımı için 7 aylık bir eğitim seferberliği başlatılması ve bu alandaki bütün ustaların belgesiz çalışmaması gerektiğini de kaydetti.
Kaynak: https://www.csb.gov.tr/turkce/index.php?Sayfa=faaliyetdetay&Id=22054