Kimyasal tarım ilaçlarında yeniden hortlayan bir kabus: Glifosat. Son yıllarda kimyasal tarım ilaçları yediğimiz her şeyde, hatta içtiğimiz suda bile bulmak mümkün. Ve tam bu kimyasal ilacı Avrupa Birliği yasakladı derken, glifosat kabusu yeniden hortladı.
Glifosat ülkemizde ve Avrupa’da yaygın bir şekilde kullanılıyor. Pamuktan, şeker pancarına kadar çok geniş bir ürün seçkisinde kullanılan bu kimyasal tarım ilacı hakkında iddialar çok çeşitli.
Birçok uzmanın bilhassa çocuklara çok zararlı olduğunu belirttiği bu kimyasal ilaçla ilgili geçtiğimiz ay üreticisi Monsanto tarafından bir araştırma yayınlandı. Bağımsız olduğu bildirilen bir araştırma glifosatı zararsız olarak gösterdi.
Bununla beraber, Avrupa’da bir çok ülke glifosata 10 yıllık yeni lisans verilmesini önlemeye çalışıyor. Ama madalyonun bir diğer yüzü de var. Bu karara karşı İngiltere’deki çiftçilerin bir çoğu, glifosatın ‘doğru dozda kullanılırsa zararsız’ oluğuna inanıyorlar ve tekrardan kullanımına izin verilmesini talep ediyor.
Geçtiğimiz günlerde Londra’da Financial Times, Sürdürülebilir Tarım zirvesinde yaptığı açıklamada, sistematik olarak çiftçilerle görüştüklerini söyledi. İklim değişikliği ve diğer çevresel etkenler dolayısıyla bugün çiftçilerin glifosata daha çok ihtiyacı olduğunu düşündüklerini belirtti.
Öte yandan, glifosat kullanımının vücudun kimyasal dengesini koruyan lenf sisteminde, hodkin dışı lenfoma adlı kansere yol açtığıyla ilgili deliller var. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) uzmanlaşmış kanser kuruluşu olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu (International Agency for Research on Cancer- IARC) GDO’lu ürünlerin %80’inde kullanılan ot ilacı (herbisit) etken maddesi olan (Glyphosate) Glifosat’ın insanlarda muhtemelen kanser yaptığını açıkladı.
Avrupa Birliği’nde konuyla ilgili fırtınalar koparken, Türkiye’de ise glifosat kullanımıyla ilgili Tarım Bakanlığı’ndan henüz bir açıklama gelmedi. Tek bilinen bu kimyasal ilacın kullanımının her geçen gün arttığı.
Kaynak: