Arazi ıslahı, arazi muamelesi veya arazi uygulaması olarak da bilinmekte olup, biyolojik bozunum ile petrol bileşenlerinin konsantrasyonunu azaltan topraklar için yer üstünde iyileştirme teknolojisidir.
Bu teknoloji, genellikle kirletilen toprağın kazılması ve zemin yüzeyinde ince bir tabaka halinde serilmesiyle havalandırma ve mineral, besleyici madde ve nem yoluyla aerobik mikrobiyal aktiviteyi teşvik etmeyi içermektedir.
Gelişmiş mikrobiyal aktivite sonucunda, mikrobiyal solunum yoluyla adsorbe edilmiş petrol ürün bileşenlerinin bozunmasına neden olur.
Eğer kirli topraklar sığ ise (toprak yüzeyinin yaklaşık 1 metre altındaysa), toprak kazılmadan mikrobiyal aktiviteyi etkili bir şekilde uyarmak mümkün olabilmektedir.
Petrol ile kirlenmiş toprak yaklaşık 1.5 metreden daha derinse topraklar kazılmalı ve zemin yüzeyine tekrar uygulanmalıdır.
Tipik bir landfarming uygulamasını yukarıdaki şekilde görebilirsiniz.
Landfarming teknolojisinin, yer altı depolama tank alanlarında tipik olarak bulunabilecek petrol ürünlerinin hemen hemen tüm bileşenlerinin konsantrasyonlarının azaltılmasında etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Daha hafif (daha uçucu) petrol ürünleri (örneğin benzin), kirli toprağın serilmesi ile oluşan havalandırma prosesi sırasında buharlaştırma yoluyla uzaklaştırma eğilimi gösterirler. Burada uçucu organik bileşik (VOC) emisyonlarının kontrol edilmesi ve izlenmesi gerekebilir.
Daha ağır olan (uçucu olmayan) petrol ürünleri (örneğin ısıtma yağı, yağlama yağları) landfarming ile yapılan havalandırma sırasında buharlaşmamaktadır. Bu petrol ürünlerini parçalayan yaygın mekanizma biyolojik bozunumdur.
Landfarming uygulamasının avantajları ve dezavantajları aşağıdaki tabloda verilmiştir.
KAYNAK: https://www.epa.gov