Avustralyalı iki sörfçü Andrew Turton ve Pete Ceglinski, okyanusta yüzen plastik şişe, kağıt, yağ, yakıt ve deterjan toplayabilen yüzen çöp kutusu Seabin’i (Deniz çöp kutusu) icat etti. Seabin, çöp teknelerine ucuz ve düşük bakım alternatifi olarak tasarlandı. Geri dönüşüm için ayrılan plastiklerden yapılarak çevreye 2 türlü de fayda sağlamayı amaçlıyor.
Sörfçüler hemen hemen her detayı kendileri tasarladılar. 2016 yılından bu yana bu yüzen çöp kutusu aracılığıyla okyanusta yüzen plastik şişe, kağıt, yağ, yakıt ve deterjan toplanmasına büyük katkı sağladılar.
Seabin, eniz kirliliği ile mücadele için hem oldukça basit hem de ucuz bir yol. Geri dönüşümlü materyallerden yapılması ve okyanusların temizlenme sorununa büyük katkı sağlamasıyla tüm dünyada sudaki atıkları toplaması bakımından etkileyici bir faktör olması bekleniyor.
Cihaz, özellikle kirliliğin en çok dikkat çektiği ve biriktiği liman bölgelerinde işe yarayabilecek şekilde tasarlandı. Cihaz konumlandırıldıktan sonra deniz / okyanus suyunu içerisinden geçiriyor. Ve bütün kirleri toplayarak daha temiz bir ortam yaratılmasına yardımcı oluyor.
Seabin projesi, basit ancak gerçekten işe yarayan etkili bir çözüm sunuyor. Turton ve Ceglinski’nin işlerini bırakıp kendileri adadıkları bir proje olarak tamamen temiz denizleri hedefliyor. Elde taşınabilecek bir boyutta tasarlanan cihaz, 7/24 görev yapabiliyor. Ucuza üretilebiliyor, düşük bakım masrafı çıkartıyor ve limandaki su pompaları ile rahatlıkla çalışabiliyor. Seabin aynı amanda özel filtreler yardımıyla sudaki yağı (Petrol vb.) da temizleyebiliyor.
Kaynak: http://www.idemahaber.com/okyanuslarin-temizligine-yardimci-yuzen-cop-kutusu-seabin/