Çed Uygulamaları
Projelerin;
– Çevreye olabilecek olumlu ya da olumsuz etkilerinin belirlenmesi
– Olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da en aza indirilmesi
– Yer ve teknoloji alternatiflerinin değerlendirilmesi sürecidir.
ÇED’in amacı;
1- Ekonomik ve sosyal gelişmeyi önlemeden,
2- Çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında koruyarak,
3- Planlanan bir faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz çevresel etkilerin önceden tespit edilerek gerekli önlemlerin alınmasını sağlamaktır.
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED), kalkınmanın gereği olan faaliyetlerin çevre üzerinde olabilecek olumsuz etkilerini daha baştan belirleyerek ve bu olumsuzlukları ortaya çıkmadan önlemek için gerekli önlemleri tespit etmek ve böylelikle kalkınmanın sürdürülebilirliğinin sağlanması için geliştirilmiş olup, 1970 yılından beri dünyada kullanım alanı bulmaktadır.
Ülkemizde ÇED 07 Şubat 1993 tarihinden itibaren uygulanmaktadır. Bu tarihten önce yapılan ya da izin, ruhsat almış, projesi onaylanmış olan faaliyetlere uygulanmaz.
“ÇED İZİN DEĞİL, İŞLEMDİR”
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED), plan yaparken yardımcı olur. Gereksiz zaman israfını önler, yatırımcıyı yönlendirir. Amaca ulaşmak için önemli bir araçtır. ÇED bir izin değil, bir izin belgesi değil, bir ön incelemedir, bir işlemdir, bir karadır. 5 95 civarında AB mevzuatlarına ve direktiflerine uygundur.
Çevre konusundaki kanun ve yönetmeliklerin sayısı 50 civarındadır. ÇED Yönetmeliği düşey mevzuattır. Diğer Yönetmelikler (Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği, Gürültü Kirliliği Yönetmeliği vb.) yatay mevzuattır. Bu nedenle, ÇED Yönetmeliği en önemli yönetmelik konumundadır.
Ülkemizde uygulanan ÇED Yönetmeliği, diğer bakanlıkların mevzuatlarında da alınacak izin prosedürlerinin ilk adımı olması nedeniyle önemlidir. Tüm yatırımcılar için izin, onay ve/veya ruhsat almadan önce ÇED yönetmeliğine göre karar/görüş alınması gerekmektedir.
ÇED kararı olmadan
-Maden Kanununa göre işletme izni,
-Orman Kanununa göre arazi tahsis izni
-Hazine Müsteşarlığının yönetmeliğine göre ithalat izni
-EPDK Yönetmeliğine göre lisans izni
-İşyeri açma ve çalışma yönetmeliğine göre işyeri açma izni
-Emisyon deşarj izni