Atıkları geri dönüştür engellilere destek ol! Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın öncülük ettiği “Temiz Çevre Engelsiz Hayat” projesine destek veren Gaziosmanpaşa Belediyesi, ilçede bulunan atık bitkisel ve hayvansal yağları toplayarak engellilerin akülü ve tekerlekli sandalye ihtiyacının giderilmesine katkı sağlıyor. Böylece hem çevre kirliliği önleniyor hem de engellilere destek olunuyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Temiz Çevre Engelsiz Hayat Projesi, Gaziosmanpaşa’da uygulanmaya devam ediyor. Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin destek verdiği proje kapsamında atık bitkisel yağlar toplanarak hem çevre kirliliği önleniyor hem de toplanan atık yağlar ekonomiye geri kazandırılarak engellilerin tekerlekli sandalye ihtiyacı karşılanıyor.
Gaziosmanpaşa Belediyesi ekiplerince; Hizmet Binaları, Bilgi Evleri, Gençlik Merkezi, Kadın Koordinasyon Merkezleri, Muhtarlıklar, Aile Sağlığı Merkezleri, okullar, camiler, ilçe meydanı vb. 200 noktada bitkisel atık yağlar toplanıyor. Toplanan evsel atık yağlar, aracı firmalar tarafından çevreye zarar verilmeden geri dönüşümü sağlanıyor. Bitkisel atık yağların geri dönüşüme kazandırılarak elde edilen gelirlerle de engellilerin akülü ve tekerlekli sandalye ihtiyaçları karşılanıyor. 5 litre ve üzeri toplanan atık yağlara karşılık talep doğrultusunda vatandaşlara 1 litre temizlik malzemesi de verilerek ilçe halkının projeye destek vermesi sağlanıyor. Ayrıca projeyle okulların temizlik malzemesi ihtiyaçlarına da destek olunuyor.
Sosyal sorumluluk projesi hakkında bilgi veren Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, “Çevreye duyarlılık konusunda hepimiz sorumluluk taşımalıyız. Bu, geleceğimiz ve çocuklarımız için önem arz etmektedir. Birçok atık, çevreye geri kazandırıldığı gibi ekonomiye de katkı sağlıyor. Atık bitkisel yağlarımızı; okul, cami, belediye, muhtarlık gibi toplama noktalarına bırakarak, çevre kirliliğini önlediğimiz gibi engelli vatandaşlarımızın başta akülü tekerlekli sandalye olmak üzere pek çok ihtiyacına da destek oluyoruz. Projeyle hem çevre bilincini oluşturuyoruz hem de engelli vatandaşlarımızın her anında yanında bulunarak ihtiyaçlarını gideriyoruz” dedi.
2013 yılından beri uygulanan projeyle toplam 150 bin litre atık toplanarak birçok engelli vatandaşın ihtiyacı karşılandı.
Kızartma amacıyla kullanılan yağlar defalarca kullanıldığında polar sayıları yükselir ve kanserojen madde haline gelir. Kullanılmış yağ kesinlikle bekletilip tekrar kullanılmamalıdır. Bekleyen yağın peroksit değeri yükselerek oksitlenir ve bağışıklık sistemine zarar verebilmektedir. Kızartmalarda kullanılan bitkisel yağların tekrar kullanılması mide ve kolon kanseri gibi hastalıklara sebep olmakla birlikte, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini büyük ölçüde arttırabilmektedir.
1 lt atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. Toksik özelliğe sahip bu yağlar yeraltı sularına karışarak kısıtlı olan temiz su kaynaklarını içilemez hale getirir. Kirlenen yeraltı sularını temizlemek çok pahalı ve zordur. Yeraltı suları her ülke için önemli bir içme suyu kaynağıdır.
Atık Bitkisel Yağların çöpe atılması durumunda ise yağmur suları ile karışarak toprağa sızar. Yeraltı sularıyla nehirlere, göllere ve denizlere ulaşan atık bitkisel yağlar kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir. Denizlere ve göllere ulaşan atık bitkisel yağlar su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen geçişini önler, zamanla suda bozunarak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır. Balıklara ve diğer su canlılarına zarar verir ve denizanası oluşumunu arttırarak kirliliğe neden olur.
Kullanılmış kızartmalık yağların lavoboya dökülmesi durumunda kanalizasyon sistemine gidecektir. Lavoboya dökülen yağlar şehir kanalizasyon sistemine ulaşmadan önce lavobodan atık sularla birlikte akarken yapışkan yapısı nedeniyle atık su içerisindeki katı maddeleri de bağlayarak bina içindeki borulara yapışır. Borunun kullanılabilirlik hacminin daralmasına ve tıkanıklıklara neden olmaktadır.
Kanalizasyon sistemi içindeki katı atıkları boru yüzeylerine yapıştırarak tıkanıklıklara sebep olur. Yoğun yağışlarda taşkın ve sel olmasının ve hatta bu sebeple can kayıplarının olmasının en büyük sebeplerindendir.
Sıkça sorulan sorular için: http://temizcevresagliklihayat.com/hakk%C4%B1nda.html
En yakın toplama noktasını öğrenmek için: http://temizcevresagliklihayat.com/toplama-noktalari.html
Kaynak: