Her öğünde plastik yiyoruz! Heriot-Watt Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma çalışmasına göre öğünlerde yenen her yemek içerisinde 100 parçadan fazla plastik bulunabiliyor. Gözümüzle göremediğimiz mikro ve nano boyutta olan plastikleri öğünlerle birlikte yiyoruz.
Özellikle halı, kumaş, kıyafet, örtü gibi tekstil ürünleri aracılığı ile hava yoluyla besinlere uçan bu tip plastikler toz ile birlikte küçük parçalar şekilde tükettiğimiz yiyecek maddelerine bulaşıyorlar. Yapılan araştırmaya göre her yıl içinde ortalama olarak 13,731 ile 68,415 parça arasında plastik parçalarını yemeklerimiz aracılığı ile alıyoruz.
Gıda maddeleri ile alınan plastik miktarı araştırmasına benzer şekilde geçtiğimiz günlerde yapılan bir başka araştırmada daha mevcut. Bu araştırmada ise plastik şişelerin içerisine benzer şekilde hava ve toz aracılığı ile gelen plastik parçaları olduğu belirlenmişti. Şimdilik bilim insanları bu nano ve mikroplastiklerin nasıl bir etkiye yol açtığını henüz belirleyebilmiş değil ancak sağlık üzerine belli başlı etkileri olduğu da konuşuluyor.
Heriot-Watt Üniversitesi yapmış olduğu araştırmada 3 farklı deney seti kurdu. 3 farklı evde yürütülen deneylerde kişilerin yemek tabakları yanına tozu tutabilen yapışkanlı bantlar koydular ve bu bantlar aracılığı ile tozun tutulmasını sağladılar. Yapılan araştırma sonucunda 20 dakikalık yemek süresi boyunca ortalama 114 parça plastik bantlara yapıştı. Bu oran midye içerisindeki plastik miktarı ile kıyaslandığı zaman sadece 2 adet daha az plastik parçası içerdiği belirlendi. Heriot-Watt Üniversitesi’nde çalışan çevre toksikoloğu Ted Henry belirlenen bu mikroplastik miktarının midye içindekinden az çıkmasını bekleyen kişilere büyük bir sürpriz olduğunu söyledi. İnsanların sadece bir öğünlerinde midye içindekine eşdeğer miktarda plastik yuttuğunu ekibiyle yapmış olduğu araştırmada belirledi.
Evde bulunan toz parçaları içerisinde yer alan plastik sayısı yapılan bu araştırma sonucunda belirlenmiş olsa da mikroplastik kirlilik düzeyi belirlenmeye devam ediyor. Günümüzde üretilen plastik ürünler aracılığı ile okyanus ve su kaynakları giderek kirlenmekte ancak benzer sorun insan vücudu için de söz konusu olabilir. Benzer araştırmalar şimdi de soluduğumuz hava aracılığı ile ne kadar plastiğe maruz kaldığımızı belirlemek için devam ediyor.