Hemen her türlü organik atığın bir araya getirilip çürütülmesi sonucu elde edilen doğal bir çeşit gübredir.
Kompost, tarım veya çiçek yetiştirme için kullanılacak olan toprağın yapısını zenginleştirmek ve düzenlemek amacıyla kullanılır. Toprağın daha iyi hava almasını, daha iyi işlenebilmesini ve su tutma kabiliyetini arttırdığo gibi aynı zamanda da mutfaktan çıkan bitkisel ve bazı hayvansal atıkların da geri dönüştürülmesini, ‘çöp’ olmamasını sağlar.
Kompost, bir kabın ya da bahçede hazırlanmış büyük bir çukurun içinde malzemelerin belirli bir sırayla karıştırılarak bekletilmesi ile hazırlanır. Karışımın hava alması da gerekeceğinden evin balkonunda hazırlanacak az miktarda kompost için, orta boy bir çöp kovasında delikler açılarak kompost kabı hazırlanabilir.
Kompostun içine temel olarak azot bakımından zengin ‘yeşil malzeme’ ve karbon bakımından zengin ‘kahverengi malzeme’ olarak gruplandırabileceğimiz iki çeşit malzeme koyulabilir. Ayrıca çürümeyi hızlandırmak için taze kesilmiş yeşil otlar ve su da kullanılabilir.
Önce kahverengi malzeme koyulur, üzerine yeşil malzemelerden koyulur. Bu şekilde kap dolana dek devam edilir. Karışım çok kuru hale gelirse, biraz suyla ıslatılabilir. Ancak su miktarına dikkat edilmelidir; eğer çok sulu bir karışım haline gelirse biraz daha kahverengi malzeme eklenmelidir.
Kompostu iki-üç günde bir hafifçe karıştırmak yeterli olacaktır. Yaklaşık 20-30 gün sonunda kompost hazır hale gelir. Doğru hazırlandığında kompost karışımı böceksiz, hoş kokulu ve tane tane bir toprak görünümünde olmalıdır.
Yeşil malzemeler:
Kahverengi malzemeler: