Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, naylon poşet kullanımının ücretli olmasına ilişkin düzenlemeye destek verdiklerini duyurdu. Ankara Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2018’in başında hayata geçirmeyi planladığı yönetmelik kapsamında, market ve mağazalarda naylon poşet kullanımının ücretli olmasına ilişkin düzenlemeye destek verdiğini açıkladı.
Naylon poşetlerin çevreye verdiği zararı değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı İlkim Yiğit, plastik bir poşetin doğada çözünmesinin 20 yıl sürdüğüne dikkat çekti. Ve “Dünya genelinde yılda bir trilyon plastik poşet kullanılıyor. Türkiye’de üretilen plastiğin yüzde 3’ünü plastik poşetler oluştururken yılda 210 bin ton poşet piyasaya sürülüyor” ifadelerini kullandı.
Yiğit, “Fransa’da 2015 yılında çıkarılan yasa ile çoğu mağaza ve marketler plastik poşet yerine kağıt poşet uygulamasına geçti. Amerika’nın bazı eyaletleri de poşetlerin satılması yoluna gitti. İrlanda’da ise her plastik poşete 20 sent vergi uygulanıyor. Böylece kullanım yüzde 90 azaldı. Hindistan, Tayvan ve Kenya ise poşeti tamamen yasakladı” şeklinde örneklerle durumu anlattı.
Yiğit, tüketicilerin özellikle mutfak atıklarını koymak için plastik poşetleri kullandığına dikkati çekti. Satış noktaları tarafından ticari ürün olarak kullanılan plastik poşetlerin yerine ikame bir ürün olması halinde hem tüketicinin hem de perakende satış yapanların rahatlayacağını ifade etti.
Yiğit aynı zamanda plastik poşetlerin kullanımı konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerektiğine de işaret etti. “Elimizdeki poşetleri tekrar kullanarak yılda ortalama 288, bir insan ömrü boyunca da yaklaşık 15 bin poşet tasarruf edebiliriz.” mesajıyla kamu spotları hazırlanabileceğini dile getirdi.
Yetkililer, “Kamu spotu yapılabilir ama asıl uygulama plastik poşetlerin gereksiz kullanımının önüne geçmek. Amaç tüketim alışkanlıklarındaki aşırılığı önlemek. Belli bir fiyatlandırma sayesinde davranış şekli değişir. Yasaklama değil azaltılmaya yönelik bir uygulama olacak. Önümüzde bir buçuk yıl gibi bir süre var. Avrupa Birliği bu sayede tüketimi yüzde 90 azalttı” diyor.
İTO Perakende Ticaret Komite Başkanı İsa Albayrak ise; “Amacımız yasakçı olmak değil, poşetin doğaya salınmasını engellemek. Ham maddesi petrol türevi olduğu için 1 milyar doların üzerinde bir cari açığın önlenmesine yardımcı olacak.”
Kaynak: http://www.sanalbasin.com/naylon-poset-2019da-ucretli-oluyor-18963274