%100 pet atıklardan üretilen iplik Bursa’da piyasaya sunuldu. Ertona Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Ilıman, “Dünyada birkaç şirket geri dönüşümden iplik üretiyor. Almanya’da, Çin’de farklı ülkelerde pet şişelerden iplik üretimi denedik. Bilgi birikimimiz de vardı. Sonunda üretime başladık” dedi.
Pet atıklarından polyester iplik üretmeyi başaran Ertona Elyaf, Türkiye’de pet yıkamadan, granül ve elyaf üretimine kadar aynı çatı altında geri dönüşümden iplik üreten ilk ve tek firma olurken, dünyada da sayılı firma arasında girmeyi başardı. Önümüzdeki süreçte pet şişelerden tekstüre iplik üretiminin yanında bükümlü, renkli ve hava tekstüre iplikler de üretmeyi planlayan Ertona, bu alanda yapılan ithalatın azaltılmasına da çevreci bir yaklaşımla katkı koyuyor.
Polyester elyaf üretimi, şirketin kurucusu yüksek kimya mühendisi Ertona Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Ilıman’ın 1966 yılında yaptığı çalışmalara dayanıyor. Paydaşı olduğu Eureka projesi ile 2000 yılında Gaziantep’te Türkiye’nin ilk geri dönüşüm polyester elyaf üretim fabrikasını kuran Ilıman, ardından Bursa’da genel müdürlük yaptığı elyaf fabrikasını satın alarak 2009 yılında üretime başladı. Ilıman, bugün oğulları Tolgahan ve Erman Ilıman ile birlikte çalışarak üretimlerini geliştiriyor. 2011 yılında 20 bin metrekarelik tesise ulaşan Ertona’nın bugün Türkiye’de pet yıkamadan, granül ve elyaf üretimine kadar aynı çatı altında geri dönüşümden iplik üreten tek firma olduğuna dikkat çeken Atilla Ilıman, “Her zaman yenilikleri yapma azminde oldum. Türkiye’de ilk geri dönüşüm elyaf üretimini başlattım. Bu fabrikayı da kurarken kafamda iplik üretmek vardı. Dünyada birkaç şirket geri dönüşümden iplik üretiyor. Almanya’da, Çin’de farklı ülkelerde pet atıklardan iplik üretimi denedik. Bilgi birikimimiz de vardı. Sonunda üretime başladık” dedi.
Tekstil atıkları ve pet şişeler kullanarak ürettikleri polyester iplik ile ilgili de bilgi veren Atilla Ilıman, ayrıca sayısı 50’ye yaklaşan farklı türde hurdayı da geri dönüştürerek kesik elyaf, dolgu elyafı ve dokusuz üründen ürün üreten firmalara hammadde sağladıklarını anlattı. Ilıman şunları söyledi: “Üretimde amiral gemimiz şu anda elyaf. İplik bizim için yeni bir girişim. Önümüzdeki 2 yıl içinde 1.000 ton/ay olan iplik üretim kapasitemizin yüzde 50’sini kullanacak seviyeye ulaşacağımızı öngörüyoruz. Ertona’nın geleceğinde butik üretim yapan bir iplik firması olarak öne çıkma potansiyeli var. Üretim esnasında çeşitli kimyasallar aracılığıyla ürünler sağlığa zararlı olmaktan çıkarılıyor, hatta çevreye katkı sağlayan bir ürün haline dönüştürülüyor. Türkiye’de şu anda bir örneğimiz yok. Dünyada da sayısı çok az. Farklı çeşitte hurdayı farklı endüstrilere aynı anda, aynı şekilde üretebilen firmalardan biriyiz. Esnek üretim kabiliyetine sahip butik bir firmayız. Önümüzdeki süreçte pet şişelerden bükümlü, renkli, havalı iplikler üretmeyi planlıyoruz. Pet atıklarından kademeli olarak endüstrileşme başladı. İlk etapta 100 ton ürün üretildi. Türkiye pazarına satıldı. Olumlu dönüşler aldık. Üretim tesislerimizin montajı ve Ar-Ge çalışmaları devam ediyor, eleman yetiştiriyoruz. Bugün herkesin yapamadığı bir üretime imza atmanın memnuniyetini duyuyoruz.”
Ertona’nın 10 çalışanıyla 25 ülkeye ihracat yaptığına değinen Ilıman, ana pazarlarının AB ülkeleri olduğunu vurguladı. Balkanlar ve Doğu Avrupa’nın önemli pazarları olduğuna değinen Atilla Ilıman, Kuzey Afrika’nın da dönem dönem yükselen pazarlar arasında yer aldığını ifade etti. Ilıman; “Üretimin üçte birini ihracata ayırıyorduk ancak 15 Temmuz’un ardından ekonomide yaşanan dalgalanmalar nedeniyle ihracata daha da ağırlık verdik. Lojistik sektörünün bizi ulaştırdığı her noktaya ürün gönderebiliyoruz” diye konuştu. Ilıman, özkaynaklarıyla yatırımlarını sürdüren bir firma olduklarına işaret ederek, “Bu anlamda anne baba söylemeden ev ödevini oturup kendi yapan öğrenci gibiyiz. Ar-Ge kültürü bir zorunluluk değil, firmamızın kurulduğu günden bu yana genlerinde olan bir uygulamadır” dedi. Kaynak