Van’ın ilk özel GES’i için hazırlıklar başladı. 600 bin euro yatırımla kurulan, kentin ilk özel GES‘i üretime başlamaya hazırlanıyor. 6 yılda kendini amorti etmesi beklenen tesis 10 dönüm arazi üzerine inşa edildi.
“Güneş şehri” anlamına gelen “Tuşba” adıyla yıllarca Urartu Krallığına başkentlik yapan Van’da, yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla özel sektör yatırımları hız kazanmaya başladı.
Türkiye’de en verimli güneş enerjisinin üretilebileceği kentlerden biri Van. Bu potansiyelini ekonomiye kazandırmak amacıyla kurulan ilk özel güneş enerjisi santralinde (GES) üretim için hazırlıklar son sürat devam ediyor. Enerji Piyasası Denetleme Kurumunun (EPDK) belirlediği güneş enerjisinden elektrik üretebilecek bölgeler arasında en yüksek ikinci kotayı alan Van’da ilk özel GES tesisini kuran Kenan Yıldız, tesiste ürettiği elektriği 10 yıl boyunca devlete satacak. Yıldız, Alaköy yolu üzerinde 10 dönüm arazi üzerine kurduğu GES’te 500 KW elektrik üreteceklerini belirtti. Ayrıca uygulanacak teşvik ve sağlanacak kolaylıklarla daha fazla güneş enerjisi yatırımının bölgeye geleceğini söyledi. Yıldız, “Van’da ilk özel onaylı projemiz Mikrom GES oldu, yine hayata geçen, geçici kabulünü yapacağımız ilk proje olacak. Kısa zamanda resmi açılışını yapacağız.” dedi.
Dört yıllık bir sürecin ardından projenin tamamlanma aşamasına gelindi. Yıldız, Van’ın güneş enerjisi konusunda çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve bunu değerlendirmek için yola çıktıklarını da dile getirdi. Kenan Yıldız, projeye ilişkin şu açıklamaları yaptı: “Finans kısmını ortağımız Enso elektrikle birlikte giderdik. Sektörün burada ciddi zorlukları var. Yasal prosedürler çoktu. Bakanlık nezdinde iyileştirme çalışmaları yapılıyor ama biz zorlu dönemine denk geldik. Ülkemizin enerji ihtiyacının yüzde 67’sini dışarıdan karşılaması büyük bir rakam. Bu tür tesislerin desteklenmesi ve sayılarının arttırılması gerekiyor.”
Güneşli gün sayısının fazlalığı ve güneş ışınlarının daha verimli gelmesi nedeniyle Van’a yatırımın mantıklı olduğunu vurgulayan Yıldız, üretimde ciddi rakamlar elde edebileceklerine inandığını kaydetti. Yıldız, “Yenilenebilir enerjinin ülkemiz için öneminin farkındayız. Ancak işlemler ağır yürüyor, bunun hızlandırılması gerekiyor.” diye konuştu. Van’da GES’lerin sayısının artmasının ülke ekonomisi açısından önemli olduğuna dikkati çeken Yıldız, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bu işin en önemli kısmı resmi prosedürler. Çok uzun bir süreç. 15 kurumdan görüş ve izin alınıyor. Bugün itibarıyla tesisimizin 600 bin euro maliyeti var. Van’daki güneşli gün sayısı ve verimliliğine göre 6 yılda kendini amorti etmesini planlıyoruz.”
Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/van-in-ilk-ozel-ges-projesi-ekonomi-2497351/