Aquarius takımyıldızında bulunan iki gezegenin atmosferleri yaşamı destekliyor olabilir. Hubble Uzay Teleskopu’nun gezegenleri gözetlemek için kullanılmasından sonra, gök bilimciler bu gezegenlerin diğer gaz gezegenlerinde bulunan ve pek de dost canlısı olmayan atmosferlere sahip olmadığı kararına vardı.
Gezegenler, Trappist-1b ve Trappist-1c, Dünya’dan yaklaşık 40 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Bir kırmızı cücenin yörüngesinde, yüksek ihtimalle yaşanabilir alanındalar. Aynı zamanda, yakınlardaki 1000’den fazla kırmızı cücenin araştırılması sonucunda ortaya çıkan ilk Dünya boyutundaki gezegenler olma özelliğine de sahipler.
“Bunlar gök bilimcilerin şu anda kullanılan ve yaşam için uygun olup olmadıklarını araştırmaları için kullanacakları teleskoplar ile üzerine çalışabilecekleri Dünya boyutundaki ilk gezegenler.” diyor Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden Julien de Wit bir açıklamasında. De Wit ve ekibi, keşiflerini 20 Temmuz’da Nature dergisinde yayımladılar.
4 Mayıs’ta, Trappist-1b ve Trappist-1c birbirlerinden birkaç dakika ara ile kendi güneşlerinin önünden geçti ve bu şekilde gök bilimcilerin, yıldız ışığının atmosferlerinden nasıl geçtiğini gözlemelerini sağladı. Bu sayede, gezegenlerin atmosferlerinin büyük ihtimalle hidrojen ve helyum tarafından domine edilmediği de araştırmacı takım tarafından varılan sonuçlardan biri oldu. Böyle bir atmosfer olası bir yaşam ihtimaline karşı tehlikeli olabilir. İleride yapılacak incelemelerde bunlar ve diğer Dünya benzeri gezegenlerde karbon dioksit veya su buharı gibi yaşam için çok önemli moleküller aranacak ve yeryüzündeki basınç ile sıcaklığın ne durumda olduğu ölçülecek.