Yenilebilir su topları çevre sektöründe bir çığır açmaya geliyor. Doğada çözünebilen ve pet şişelerin sonunu getirebilecek yenilebilir su topları teknolojisi sayesinde su içmek artık çok daha farklı bir deneyim haline dönüşecek.
Her gün su tüketimi için kullanılan milyonlarca pet şişe çöpe atılırken, doğada binlerce yılda kaybolan bu şişeler insan ve çevre sağlığına son derece zarar veriyor. İngiltere’ de üç öğrencinin kurduğu bir firmada ise bu sorunu ortadan kaldırabilecek bir ürün geliştirdi. Firma, deniz yosunu özünden yapılan ve pet şişelere gerek kalmadan su ile birlikte tüketilebilecek ‘Ohoo! isimli su balonları üretti.
Firmadan yapılan açıklamaya göre, bu yenilebilir su topları çevre için yararlı olmalarının yanı sıra plastik şişelerden çok daha az maliyetle üretilebiliyor. Topların üretiminde deniz yosunu özünün yanı sıra kalsiyum klorid ve kahverengi alg kullanılıyor. Bu bileşenlerin içine buz koyularak üretilen topların dışını saran ve yenilebilen kısmın temiz kalmasını sağlayan ince zar da tüketilmek istendiği zaman soyulabiliyor. Topların aromalı ve aromasız versiyonları da mevcut.
Sürdürülebilir projeler geliştirmek isteyen firma, bu su toplarının deneme amaçlı kullanımına bu yıl başlamayı ve ilk olarak maraton ve müzik festivallerinde tanıtmayı hedefliyor. Proje için CrowdCube kitlesel fonlama sitesinde başlatılan kampanyada ise 730 bin dolar yatırım toplandı. 500’ü aşkın kişi projeye yatırım yaptı.
Sadece Amerika’da yıllık 38 milyar plastik su şişeleri atık olarak çıkıyor. Bu üretimi karşılamak için yıllık yaklaşık 17 milyon varil petrole ihtiyaç duyduğu da biliniyor.
Skipping Rocks Labs adlı bir üretici, pet şişe haricinde yeni bir sistemle paketleme hizmeti sunarak hem doğayı kirletmiyor hem de insanlara yenilebilir içecek deneyimi sunuyor.
2014 yılında duyurulan, fakat üretici firma Ooho’nun o yıllarda sadece konsept olarak gösteriliyor. Fakat daha sonra kitle fonlamaya açılarak üretim sürecinin de başlanmasına vesile olundu.
Böylelikle, içilebilir bu su küreleri seri üretime geçirilebilirse pet şişelerin kullanımı da son bulabilir.
Deniz yosunlarını esas alan bu teknoloji esas olarak bir buz topunu kalsiyum klorid ve kahverengi alglerin özütünden oluşuyor. Buz eridikçe, küreyi oluşturan ince zar bozulmadan jelatin formunda kalarak suyu saklayabiliyor.
Ohoo adı verilen yeni sistemde ince zar da yenilebilir olsa da herhangi bir zorunluluk bulunmuyor. Şirket, bitkisel ağırlıklı olan paketleme sistemini meyve kabuğuna benzetiyor.
Ayrıca bu yeni yöntemin plastik şişelerden de ucuz olduğu belirtiliyor.
Kaynak: https://goo.gl/zfJdKe