Dünyanın en dayanıklı canlısı Tardigratlar “Deniz ayısı” ya da “yosun hayvancığı” olarak da bilinmektedirler. Kulağa her ne kadar hoş gelse de aldanmamalı; çünkü suyun olduğu her yerde yaşayabilmektedirler. Örnek vermek gerekirse; okyanusun sekiz kilometre dibinde, kutuplarda, radyoaktif sızıntının olduğu ortamlarda, Himalayaların doruklarında, ormanlarda, göllerin dibinde, nemli kumsallarda, Alpler’in geniş çayırlarında, yaprakların üstündeki minik su damlalarında, raflarımızdaki küçük yosunlu ortamlarda, köpeğimizin her sabah işediği yerlerde… Santimetrenin sadece sekizde biri kadar olan bu hayvanın kafası, dört çift güdük, pençeli bacağı ve sosise benzer bir mat bir bedeni vardır.
Görünüş ve hareket ediş tarzları sebebiyle deniz ayısı olarak adlandırılırlar ama aslında daha çok ayaklı bir ısıtıcının yıpranmış ve buruşmuş küçük bir parçasına benzerler. Yosunun bir tardigrat bulmak için en ideal ortam olması sebebiyle osun hayvancığı da denmektedir. 800 tane tescillenmiş tardigrat türü vardır, ancak farklı özelliklere sahip olduğu bilinen en az 10.000 tanesi hâlâ adlandırılmayı beklemektedir.
Dünyanın en dayanıklı mikroskobik hayvanı olan ve radyasyona, dondurucu soğuğa ve kaynatılmaya dayanan Tardigrad isimli bu hayvanın, Tokyo Üniversitesi’nden bir ekip tarafından yürütülen bir çalışmada, canlının radrasyona, dondurucu soğuğa ve kaynatılmaya dayanmasını sağlayan DNA’sını battaniye gibi sararak koruyan bir protein olduğu keşfedildi. Bilim insanlarına göre, bu organizmanın genleri, gelecekte yaşam türlerinin radyasyon ve X ışınlarından korunması için kullanılabilir.
Profesör Takekazu Kunieda ve meslektaşlarının, ‘Dsup’ adı verilen bu proteini üreten insan hücreleri geliştirdiği, niteliği değiştirilmiş insan hücrelerini radyasyona maruz bıraktığı ve Dsup proteininin, DNA’nın çok daha az zarar görmesini sağladığının gözlemlendiği kaydedildi.
Su ayıları hakkında 2015 yılında yapılan bir araştırma da hayvanların DNA’ların bir bölümünü, yatay gen transferi adı verilen bir süreçle bakterilerden aldığını göstermişti.
Dünya üzerinde 800’den fazla nitelikleri tanımlanan su ayısı türü bulunuyor, binlercesinin ise henüz adlandırılmadığı ifade ediliyor. Su ayıları, topraktan ve deniz tabanlarından Antarktika’daki buzullara kadar su olan her yerde yaşayabiliyor.
Kaynak: https://tr.sputniknews.com/bilim/201609211024916717-tardigrad-dunyanin-en-dayanikli-hayvani-dna/